Újabb fejlesztést indít Gödöllőn a GSK

Újabb fejlesztést indít Gödöllőn a GSK

Christopher Hunley, a GSK Biologicals Kft. igazgatójaMintegy 18 milliárd forint értékű fejlesztést indít a GlaxoSmithKline gödöllői üzemében. A beruházás lezárultával a gyár tevékenysége kiegészül és a korábbihoz képest újabb felhasználási területre állít majd elő Diphtheria és Tetanusz vakcina (DT és TT) komponenseket. A GSK fejlesztése is alátámasztja, hogy Magyarország komoly hitelességgel rendelkezik a magas hozzáadott értékű termelési befektetések terén, és képes biztosítani az innovatív gyártói folyamatokhoz szükséges szakértelmet és tudományos hátteret.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

A brit GlaxoSmithKline a 2015-ös adatok alapján a világ nyolcadik legnagyobb kutatásorientált gyógyszergyártó és egészségmegőrző vállalata. A GSK termékei a világ 150 országában kaphatók, 89 gyáregységgel rendelkeznek világszerte, jelentősebb K+F központokkal rendelkeznek Anglia mellett az USA-ban, Belgiumban és Kínában. A vállalat forgalma 2015-ben megközelítette a 30 milliárd eurót.

A GSK gödöllői vakcinagyára a világ egyik legkorszerűbb gyártóegysége, ahol a cég 2002 óta folytat gyártási tevékenységet. A gyár kulcsszerepet játszik a tisztított Diphtheria és Tetanusz antigének előállításában, amelyeket az egész világon használnak vakcinák összetevőjeként. A GSK az elmúlt másfél évtized során közel 50 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat az üzemben, ahol jelenleg 230 fő dolgozik.

Christopher Hunley, a GSK Biologicals Kft. igazgatója

Christopher Hunley, a GSK Biologicals Kft. igazgatója

A most bejelentett mintegy 18 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként a magyarországi gyár tevékenysége kiegészül, és a korábbihoz képest újabb felhasználási területre állít majd elő Diphtheria és Tetanusz vakcina komponenseket. A gödöllői termelés a GSK egyedüli belső beszerzési forrása lesz azon fehérjék előállításában, amelyeket hordozóanyagként használnak a GSK pneumococcus vakcinájában, illetve a DTP és Polio kombinációs vakcinához használt antigének gyártásában.

A beruházás megerősíti a gödöllői gyár stratégiai szerepét a vállalaton belül, és lehetőséget ad arra, hogy a jövőben a GSK minden DT és TT (Diphtheria Toxoid és Tetanus Toxoid) terméket egy helyen gyártson majd, amely leegyszerűsíti és hatékonyabbá teszi a folyamatokat. Ezek eredményeként a vállalat oltóanyag termékeladásában a magyarországi gyáregység a jelenleginek több mint a kétszeresére növeli a részesedését, míg az előállított termelési érték megháromszorozódik, miközben a termelt vakcina alapanyagok világviszonylatban több milliárd csecsemő és kisgyerek védelmét biztosítják majd.