Versenyképesebb Magyarország a kormány és a cégek közös célja

Versenyképesebb Magyarország a kormány és a cégek közös célja

II. Business meets Government summit - AmCham - HIPA - Szijjártó Péter

Második alkalommal szervezte meg a Business Meets Government elnevezésű, vállalati és államigazgatási szektor közötti párbeszédet és együttműködést ösztönző konferenciát a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és stratégiai partnere, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham). Az eseményen részt vevő vállalatvezetők, valamint a kormány képviselői között a párbeszéd és a közös munka már második éve tart azzal a céllal, hogy Magyarország 10 éven belül 10 helyet tudjon javítani a világ versenyképességi ranglistán jelenleg elfoglalt helyén.

A „Business Meets Government" csúcstalálkozót 2015-ben indította el a két szervezet hagyományteremtő céllal. Az első találkozó kerekasztal-beszélgetéseinek nyomán született meg az AmCham 19 pontos javaslatcsomagja, mely konkrét ajánlásokat és vállalásokat fogalmaz meg a befektetői környezet, a munkaerőpiac, a digitális gazdaság és az innováció területeihez. A javaslatcsomag eljutott Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz és a vállalatok arról részletesen egyeztettek Szijjártó Miniszter úrral, illetve mások mellett Lepsényi István és Palkovics László államtitkár urakkal.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az „Együttműködés egy versenyképesebb Magyarországért" 19 pontos javaslatcsomag, valamint az ahhoz kapcsolódó vállalati-kormányzati konzultáció és közös munka is hozzájárulhatott a jövő évi adótörvények módosításához, így a 2017-es költségvetésben a kutatás-fejlesztést végző vállalatok adókedvezmény-lehetőségei csaknem megduplázódnak, valamint azok a cégek is jelentős adókedvezményt kapnak, amelyek mobilizálni tudják a munkaerőt, enyhítve ezzel a földrajzilag eltérő munkaerő-kapacitást" – mondta Pongrácz Ferenc, az AmCham elnöke.

„Arra van szükség, hogy egy magasabb hozzáadott értékű kategóriába lépjen a magyar gazdaság. A világgazdaság komoly változáson megy át, a digitalizáció korát éljük, ami azt jelenti, hogy sok vállalat jelentős technológiaváltást hajt végre. Ezért a jövő év elejétől olyan új elemei lesznek a magyar befektetés-ösztönző rendszernek, amelyek elsősorban az itt működő cégek technológiaváltását támogatják annak érdekében, hogy az új körülmények között is versenyképesek legyenek és megtarthassák a munkahelyeket" – tette hozzá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország számára rendkívül fontos a partnerség az amerikai vállalatokkal. Az országban jelenleg működő 1600 amerikai vállalat több mint 9 milliárd dollár befektetést hozott Magyarországra. A legfontosabb szempont a magyar versenyképesség további növelése érdekében a szakképzett munkaerőképzés, a beszállítói bázis szélesítése, valamint a magasabb hozzáadott értékű beruházások kiemelt kezelésére vonatkozó eddigi és jövőbeni intézkedések.

„A HIPA kiemelt törekvése az, hogy a vállalatok és a kormány közti közvetlen párbeszéd elősegítése mellett a versenyszféra által formált igények részei legyenek annak a cselekvési tervnek, amelyet a kormány az üzleti környezet vonzóbbá tétele céljából indított el, ezáltal elősegítve azt, hogy Közép-Kelet-Európában itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó közvetlen külföldi működőtőke mértéke" – fejtette ki Ésik Róbert, a HIPA elnöke.