Zalaegerszeg a járműiparra és az önvezető autókra fókuszál

Zalaegerszeg a járműiparra és az önvezető autókra fókuszál

A HIPA járműipari kisfilje is bemutatkozott a MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia keretein belül

A kétnapos zalaegerszegi MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia célja a város mellett épülő járműipari tesztpályára és a logisztikai központra épülve felvonultatni a két szakterület legfontosabb szereplőit, illetve az aktuális trendeket. A rendezvény előtti napokban a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) befektetésösztönzési, ágazati és kommunikációs vezetői, illetve szakértői továbbképzést tartottak a város vezetőinek. A 2016 nyarán lezárult Befektetőbarát Település Programhoz kapcsolódó programsorozat harmadik állomásaként látogatott a zalai megyeszékhelyre a HIPA szakértői csapata. A helyszíni látogatások célja, hogy a települések még felkészültebben kezeljék a már letelepedett, illetve a potenciális befektetőket egyaránt.

A HIPA járműipari kisfilje is bemutatkozott a MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia keretein belül

A HIPA járműipari kisfilje is bemutatkozott a MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia keretein belül

A HIPA a nemzetközi befektetőkkel való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás mellett a magyarországi fogadó környezet felkészítését is kiemelt céljának tekinti, a jelentősebb nemzetközi beruházási projektek ugyanis egyre nagyobb mértékben vidéki városokat érintenek. Magyarország kinőtte Budapest-központúságát, amit a HIPA 2016-os eredményei is alátámasztanak: az ügynökség által sikeresen végigtárgyalt 71 befektetési projektből mindössze 9 valósult meg a fővárosban, míg a dél-alföldi régió 12 pozitív döntésben volt érintett.

A látogatás keretében a HIPA szakértői képet kaptak a kiajánlható beruházási és iroda helyszínekről, ezt követően bemutatták az átalakult beruházás-támogatási rendszer Zalaegerszeg számára is kedvező változásait, továbbá a sikeres befektetői tárgyalások lebonyolításhoz elengedhetetlen gyakorlati tanácsokkal látták el a város képviselőit.

A Zalaegerszeg mellett 40 milliárd forintos beruházás keretében épülő járműipari tesztpálya nemcsak a régióban, de egész Európában egyedülálló fejlesztés, hiszen hagyományos és önvezető járművek tesztelésére egyaránt alkalmas lesz. Az infrastrukturális beruházás, valamint a sármelléki nemzetközi repülőtér közelsége pedig újabb kutatás-fejlesztési kapacitások Magyarországra és a zalai régióba települését indikálhatja. Mindez egy irányba mutat a kormányzat és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) azon törekvéseivel, hogy magasabb hozzáadott értéket előállító beruházások ösztönzésével a gyártó jellegű „Made in Hungary" projektek mellé a közeljövőben felzárkózhassanak az „Invented in Hungary" típusú, technológia-intenzív fejlesztések is.

A HIPA standja az zalaegerszegi szakkiállításon

A HIPA standja az zalaegerszegi szakkiállításon

A hazai járműipari szerepelők figyelmének felkeltésére idén első alkalommal, június 1-2. között rendezték meg a MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítást és Konferenciát. A rendezvény első napjának fókuszában a járműipari és infokommunikációs témák álltak, a résztvevők között volt többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, dr. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszteri biztos, Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója, illetve Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki vezérigazgató-helyettese.

A rendezvényen bemutatták a HIPA által készített, a magyar autóipar jelenét, főbb fejlesztési irányait és jövőjét vizualizáló angol nyelvű kisfilmet. A videóban az ágazat legfontosabb szereplői kifejtik, milyen előnyökkel járt a magyarországi befektetésük, illetve elmondják, hogyan érintik hazai egységeiket közeljövő nemzetközi járműipari tendenciái. A helyszínen megjelent döntéshozókkal pedig együtt keresték a további lehetséges kitörési pontokat, hogyan válhat hazánk Európa egyik legkedveltebb autóipari kutatási és fejlesztési központjává.