2019-ben is rekord értékű külföldi működőtőke-beruházás érkezett Magyarországra
HIPA

2019-ben is rekord értékű külföldi működőtőke-beruházás érkezett Magyarországra

2020. 02. 11.

2019-ben is rekord értékű külföldi működőtőke-beruházás érkezett Magyarországra

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) története során először 2019-ben haladta meg a hazánkban megvalósuló működőtőke-beruházások (foreign direct investment - FDI) száma a 100 darabot: a tavalyi évben összesen 101 projekt eredményeként 5350 millió euró értékű beruházási érkezett Magyarországra, 13 493 új munkahelyet létrehozva. A keleti nyitás országainak előretörése, valamint az elektromobilitási ágazat megerősödése mellett a magyar befektetési környezet diverzifikálódását jól mutatja, hogy a 101 beruházás 21 különböző országhoz köthető, és 20 különböző szektorban valósul meg.

2019-ben is rekord értékű külföldi működőtőke-beruházás érkezett Magyarországra

A rekord eredményeket relációs bontásban vizsgálva megállapítható, hogy 2019 a keleti nyitás országairól (Dél-Korea, Japán, Kína) szólt befektetési szempontból. A hagyományosan erős német és amerikai befektetői kör mellett megerősödtek az ázsiai partnerek, akik közül Dél-Korea a tavalyi évben mind a befektetett volumen (önmagában közel 50%), mind pedig a létrejövő munkahelyek (több mint 30%) szempontjából az első helyen végzett. Kiegészülve Japánnal és Kínával, együttesen már 19 kelet-ázsiai beruházás érkezett hazánkba, amelyek a létrejövő munkahelyek 38 százalékát adják.

A távol-keleti országok előretörésének is köszönhető a 2019-es eredmények alapján megállapítható másik nagyon fontos irányvonal: az elektromobilitás térnyerése. Az elmúlt esztendőben nyolc különböző, elektromos meghajtású autók számára akkumulátorokat gyártó nagyvállalat tíz magyarországi beruházásáról született döntés, többek között a Samsung SDI, az SK Innovation és a Toray részéről összesen 2,85 milliárd euró értékben, ami a teljes volumen több mint felét teszi ki. Ezen felül az elektromos járművek akkumulátorgyártáshoz hozzáadva azokat a járműipari beruházásokat, amelyek szintén az e-mobilitáshoz kötődnek, a volumen 60 százaléka és a létrejövő munkahelyek 40 százaléka innen adódik. Ezen fejlesztések között megtalálható például az Audi e-transzformációs projektje, amely az elektromos motorok gyártókapacitásának bővítésére irányul, a Schaeffler csoport zöldmezős szombathelyi, illetve az Infineon ceglédi beruházása is.

A top három befektető ország a beruházási volumen alapján Dél-Korea, Németország és Japán

A harmadik kiemelt tendencia az üzleti szolgáltató központok (business services centres – BSC) további stabil növekedése: az elmúlt évben minden korábbinál több, 14 beruházásról született döntés, összesen több mint 2500 új, magas hozzáadott értékű munkahelyet létesítve a következő időszakban. A 14 projekt között két jelentős új szereplő is megtalálható, hiszen a Sanofi és a Tesco már évtizedek óta jelen vannak gyártási és kereskedelmi tevékenységgel Magyarországon, azonban a BSC szektor felé csak a közelmúltban nyitottak.

Az ágazati diverzifikáció mellett az országon belüli területi eloszlás is egyre kiegyensúlyozottabbá válik. 2019-ben Magyarország minden megyéjébe sikerült legalább egy új beruházást eljuttatni. A legtöbb (18) beruházás Budapesthez köthető, amelyet Pest megye követ (14). A harmadik helyen Komárom-Esztergom megye található (13).

A HIPA eredményeit 2019-ben is számos nemzetközi díj igazolja: az ügynökség tavaly áprilisban Annual Investment Meeting (AIM) éves kongresszusán első alkalommal nyerte el a Közép-Kelet-Európát és Törökországot magába foglaló régióban a legjobb befektetési környezet és befektetési ügynökség díját. A befektetési témákra szakosodott Site Selection magazin Global Best to Invest 2019 jelentése alapján Magyarország sorozatban másodszor is a világ 10 legjobb befektetési célországa közé került, ahogy a HIPA is megtartotta első helyét a régió legjobb beruházásösztönző ügynökségeként. Az fDi Magazine FDI Strategy 2018 – R&D support díja pedig igazolja a beruházás-támogatási rendszer 2017-es átalakításának eredményességét, valamint az „Invented in Hungary" típusú, magas hozzáadott értéket előállító projektek arányának folyamatos emelkedését.

A 2019 szeptemberében publikált IBM-PLI Global Location Trends felmérés szerint hazánk a külföldi befektetések nyomán létrejövő munkahelyek száma alapján világszinten a 16. helyen szerepel, míg – az egymillió lakosra vetített adatok alapján – globálisan az 5. legjobb eredményt értük el. Az új munkahelyek nemzetgazdasági hozzáadott értéke alapján Magyarország a legutóbbi felméréshez képest öt pozíciót javítva világszinten a 11. helyet szerezte meg, megelőzve többek között Németországot, az USA-t, vagy Dél-Koreát.