2019-ben is rekord mennyiségű és értékű külföldi működőtőke-beruházás érkezett Magyarországra
HIPA

2019-ben is rekord mennyiségű és értékű külföldi működőtőke-beruházás érkezett Magyarországra

2020. 01. 08.

2019-ben is rekord mennyiségű és értékű külföldi működőtőke-beruházás érkezett Magyarországra

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) története során 2019-ben először haladta meg a hazánkban megvalósuló működőtőke-beruházások (foreign direct investment - FDI) száma a 100 darabot: a tavalyi évben összesen 101 projekt eredményeként 5350 millió euró értékű beruházási érkezett Magyarországra, 13 493 új munkahelyet létrehozva. A magyar befektetési környezet tőkevonzó képességét jól mutatja, hogy a 101 beruházás 21 különböző országhoz köthető, és 20 különböző szektorban valósul meg.

A kedvező befektetési környezetnek, a magas színvonalon teljesítő magyar munkaerőnek, a munkát terhelő adók csökkenésének, valamint a támogatási rendszernek köszönhetően minden idők legtöbb beruházása érkezett 2019-ben Magyarországra. A megvalósuló projektek számában 2018-hoz viszonyítva 3%-os emelkedés, valamint 24%-os növekedés tapasztalható a beruházási volumen tekintetében, míg az ezek nyomán létrejövő munkahelyek száma 21%-kal kevesebb lett a magasabb hozzáadott érték felé tolódás, illetve a szűkülő munkaerőpiac következtében.

A 2019. évi beruházási volumen és a munkahelyteremtés alapján Dél-Korea nagy előnnyel szerepel az első helyen, volumen tekintetében az összesített érték közel felét (47,8%) adva 2557 millió euró volumennel és a teljes munkahelyteremtés 32,4%-ával. A kiemelkedő dél-koreai teljesítmény elsősorban az elektromos autók számára akkumulátorokat gyártó Samsung SDI és az SK Innovation kapacitásainak bővítésére vezethető vissza, amelyek együttesen mintegy 2 milliárd euró tőkebefektetést képviselnek és 2200 új munkahelyet teremtenek Göd és Komárom térségében.

A projektek relációs bontását tekintve darabszám alapján az előző évekhez hasonlóan Németország emelhető ki 24-gyel, amelyek többnyire a Magyarországon már jelen lévő vállalatok újrabefektetései, összesen 808,33 millió euró értékben. A német beruházások között is dominálnak az új autóipari korszakhoz, az elektromobilitáshoz kapcsolódói fejlesztések. Ilyen például az AUDI HUNGARIA e-transzformációs projektje, amelynek döntő része a győri e-motorgyártás bővítésére irányul. Szintén fontos, hogy a Schaeffler-csoport Szombathelyen épít új, az elektromobilitás területére a legmagasabb technológiai színvonalon komponenseket előállító gyárat.

A beruházási volumen alapján az elektronikai ágazat szerepel az első helyen. Az ágazathoz tartozó több mint 2,2 milliárd eurós beruházási érték közel 70%-a két nagy, az akkumulátorgyártáshoz köthető dél-koreai projekthez köthető. Ezen felül további hat, az akkumulátor gyártáshoz kapcsolódó beszállító vállalat is hazánkat választotta beruházása helyszínéül.

Az üzleti szolgáltató szektor (BSC) is kiemelkedően teljesített: a projektek száma egyetlen évben sem volt olyan magas, mint a tavalyi esztendőben. 2019-ben 14 döntés született ezen a területen, beleértve két jelentős új szereplőt, hiszen a Sanofi és a Tesco már évtizedek óta jelen vannak gyártási és kereskedelmi tevékenységgel Magyarországon.

Szintén fontos tendencia, hogy a területi elosztás esetében is egyre kiegyensúlyozottabbá válik az ország. 2019-ben Magyarország minden megyéjébe sikerült legalább egy új beruházást eljuttatni. A legtöbb (18) beruházás Budapesthez köthető, amelyet Pest megye követ (14). A harmadik helyen Komárom-Esztergom megye található (13).

A HIPA eredményeit 2019-ben is számos nemzetközi díj igazolja: az ügynökség tavaly áprilisban Annual Investment Meeting (AIM) éves kongresszusán első alkalommal nyerte el a Közép-Kelet-Európát és Törökországot magába foglaló régióban a legjobb befektetési környezet és befektetési ügynökség díját. A befektetési témákra szakosodott Site Selection magazin Global Best to Invest 2019 jelentése alapján Magyarország sorozatban másodszor is a világ 10 legjobb befektetési célországa közé került, ahogy a HIPA is megtartotta első helyét a régió legjobb beruházásösztönző ügynökségeként. Az fDi Magazine FDI Strategy 2018 – R&D support díja pedig igazolja a beruházás-támogatási rendszer 2017-es átalakításának eredményességét, valamint az „Invented in Hungary" típusú, magas hozzáadott értéket előállító projektek arányának folyamatos emelkedését.

A 2019 szeptemberében publikált IBM-PLI Global Location Trends felmérés alapján hazánk a külföldi befektetések nyomán létrejövő munkahelyek száma alapján világszinten a 16. helyen szerepel, míg – az egymillió lakosra vetített adatok alapján – globálisan az 5. legjobb eredményt értük el. Az új munkahelyek nemzetgazdasági hozzáadott értéke alapján Magyarország a legutóbbi felméréshez képest öt pozíciót javítva világszinten a 11. helyet szerezte meg, megelőzve többek között Németországot, az USA-t, vagy Dél-Koreát. Az IBM-PLI adatai alapján az ágazatokat tekintve a járműiparban Magyarország a negyedik legfontosabb befektetési célpont az USA, Mexikó és Kína után. Szintén komoly fegyvertény, hogy a kutatás-fejlesztési projektek alapján globálisan a 9. legnépszerűbb hely lett Magyarország.