A HIPA díjazta 2017 legjelentősebb befektetéseit - VIDEÓ RIPORT
HIPA

A HIPA díjazta 2017 legjelentősebb befektetéseit - VIDEÓ RIPORT

2018. 02. 21.

Az Év Befektetője gála díjazottjai

Járműipari nagyvállalatok és hazai beszállítóik, globális piacvezető pénzügyi alapkezelő és szoftverfejlesztők, valamint a legnagyobb magyar vállalat – ők a 2017-es „Év Befektetője" díj nyertesei. A 7+1 díjazott között javarészt olyan vállalatok szerepelnek, akik több évtizedes jelenlétük után újabb nagy jelentőségű magyarországi bővítésről döntöttek tavaly, de szerepel a listán két olyan globális szinten meghatározó piaci szereplő is, akik regionális fejlesztőközpontjuk helyszínéül választották hazánkat.

<

2017-ben ismét minden korábbi eredményét felülmúlta a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA): a 2016-ban elért 71 pozitív befektetői döntés után a tavalyi évben 96 döntés-előkészítő folyamat végén szavaztak bizalmat Magyarországnak a beruházók, mely döntések eredményeként 3512 millió euró, azaz 1086 milliárd forint kerül befektetésre és 17 021 munkahely jön létre. A tavalyi évhez képest a projektek száma jelentősen emelkedett, ami azt is jelzi, hogy kisebb összegű és létszámú, de új technológiát telepítő, komolyabb képzettséget és szaktudást igénylő beruházások kerültek fókuszba.

További fontos tendencia, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is a projektek kétharmada volt újrabefektetés vagy bővítés, tehát Magyarországon már letelepedett vállalat fejlesztése, míg egyharmaduk az országba újonnan érkező beruházó. Ez kiváló mutatója annak, hogy a piaci szereplők elégedettek a hazai gazdasági környezettel, a magyar egység működésével és eredményességével, ezért itthon forgatják vissza ez elért nyereséget.

A tavalyi év tendenciáira alapozva világos célkitűzésünk, hogy tovább növeljük az „Invented in Hungary" típusú beruházások arányát a projektek között. Mindez azt jelenti, hogy a külföldi közvetlen működőtőke-befektetések (FDI) területén egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a létrejövő új munkahelyek hozzáadott értékének növelésére, valamint a legmodernebb gyártási technológiák Magyarországra telepítésére

– jelentette ki Ésik Róbert, a HIPA elnöke.

A HIPA által immár 7. alkalommal megszervezett „Év Befektetője" gálán minden évben az elmúlt esztendő legjelentősebb beruházásait végrehajtó vállalatok részesülnek elismerésben. A 2017-es eredmények alapján 7+1 kategóriában díjazta az ügynökség azokat a cégeket, amelyek beruházásai a meghatározott szempontrendszer szerint a legjobbak között is a legjobbaknak bizonyultak.

A nagyvállalatok beruházásainak és újrabefektetéseinek ösztönzése mellett a HIPA kiemelt figyelmet fordít a befektetői környezet átfogó fejlesztésére, ennek keretében a hazai kis- és középvállalkozások beszállítói szerepének támogatására, valamint a beruházási helyszínek felkészítésére, a nagybefektetők fogadására, ezért a hétből kettő díjkategória kifejezetten a hazai érintettek elismerését szolgálja. A különdíjat pedig egy olyan vállalat kapta meg, amely már negyedszázada jelen van hazánkban, és folyamatosan bővíti tevékenységét. A díjakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA elnöke adta át.

A 2017-es év díjazottjai

Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása:
thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.
A thyssenkrupp hosszú távon gondolkodik hazánkban, ennek megfelelően folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységét. A német konszern budapesti fejlesztőközpontja és a győri futómű gyára után 2018-ban két újabb egységében is megindulhat a termelés: Jászfényszarun kormányrendszerek és hengerfejekbe integrált vezérműtengelyek, míg Debrecenben egy 18 000 négyzetméter alapterületű üzemben rugók és stabilizátorok készülnek majd.

Az év legnagyobb volumenű bővítése:
MOL Petrolkémiai Zrt.
Az eddigi legnagyobb magyar beruházást hajtja végre a MOL-csoport Magyarországon: a vállalat petrolkémia üzletága közel 1 milliárd euró értékben épít komplex vegyipari üzemet Tiszaújvárosban. A műanyag alapanyag poliéter poliolok gyártására alkalmas, 21. századi, a korábbiaknál jóval környezetbarátabb technológiával működő petrolkémiai komplexum létrehozása szervesen illeszkedik a vállalatcsoport 2030-as stratégiájába, melynek révén a MOL lesz az egyetlen integrált poliéter poliol gyártó Közép-Kelet-Európában. A poliéter poliolok nagyon keresett alapanyagok a műanyag-alapanyaggyártásban. Folyamatosan nő a keresletet iránta az autóipar, az építőipar és a bútoripar részéről.

Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata:
ZF Hungária Kft.
A világ egyik legjelentősebb járműipari beszállítója, a német ZF közel 100 millió euró értékben bővíti egri egységét, melynek eredményeként 770 új munkahely jön létre. A ZF hajtástechnikai rendszerekkel foglalkozó egysége, a Car Powertrain Technology –„Személygépjármű divízió" bővül Egerben. A gyártóegységben haszongépjárművekhez készülnek manuális és automata sebességváltók 1996 óta. A váltógyártáshoz kapcsolódó több évtizedes tapasztalat, a kiváló szakemberek és a remek infrastruktúra rendelkezésre állása - ezek voltak a ZF döntésének meghatározó tényezői. A jelenleg 1000 fős vállalat a beruházással dolgozói létszámát majdnem megduplázza 2019-ig.

Az év kiválósági központ beruházása:
BlackRock Hungary Kft.
Budapestet választotta legújabb nemzetközi technológiai és innovációs központjának helyszínéül a világ legnagyobb pénzügyi alapkezelője. A döntésben a munkaerő minősége játszotta a kulcsszerepet: a képességek mellett a magyar tehetségek gondolkodásmódja volt meghatározó. A BlackRock a toborzás keretében Londonban és Frankfurtban is szervezett networking rendezvényeket, hogy külföldön dolgozó magyar szakembereket vonzzon Budapestre. Az alig 12 hónap alatt elért 260 fős létszám is jól mutatja, hogy a magyar egység alig egy év alatt a BlackRock hálózatának fontos részévé fejlődött.

Az év K+F beruházója:
Itron Labs Kft.
Az Itron Inc. leányvállalatai, az Itron Labs Kft. és a Ganz Mérőgyár Budapestet választották K+F és szoftverfejlesztő kiválósági központjuk helyszínéül, ahol energetikai, vízügyi és smart city megoldásokat fejlesztenek.
Az amerikai vállalat 2 milliárd forintos, 100 magas hozzáadott értékű munkahelyet létrehozó budapesti beruházása az első a sorban, amely az átalakított EKD rendszernek köszönhetően Budapesten is nyújtható K+F támogatással valósul meg.

Az év ipari parkja:
Zalaegerszegi Tudományos és Technológiai Park
Az Európában is egyedülálló, két év múlva elkészülő járműipari tesztpályának is otthont adó zalaegerszegi ipari park az országban elsőként nyert Tudományos és Technológiai Park címet. További fejlesztéseket, beruházásokat segíti elő az ipari park közelében megvalósuló intermodális, kikötői és vasúti kapcsolattal rendelkező konténer terminál, amely a nyugati országrész logisztikai elérhetőségét, ezáltal befektetővonzó képességét is növeli.

Az év magyar beszállítója:
PATA JÓZSEF Gépipari Kft.
Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte 2017 szeptemberében a Pata József Gépipari Kft. A fajszi cég a Suzuki egyik legnagyobb hazai partnere az esztergomi gyár 1992-es indulása óta, minőségi munkájával eddig tízszer érdemelte ki az MSC-nél az év beszállítója címet. A vállalkozás a család garázsából indult, mára több mint 26 ezer négyzetméteren, több mint százan dolgoznak. 150 féle préselt, hegesztett, felületkezelt alkatrészt gyártanak az autóipar számára legújabb technológiával a legmodernebb gépkocsikhoz. A Suzuki mellett az Opel és a Ford részére is szállítanak kisebb mennyiségben karosszéria-elemet.

Az elmúlt 25 év beruházója (különdíj):
AUDI HUNGARIA Zrt.
A vállalat 1993-as alapítása óta az Audi több mint 8 milliárd eurót meghaladó összesített beruházási volumenével Magyarország legnagyobb külföldi beruházójává, legnagyobb gyártó vállalatává és az egyik legnagyobb exportőrévé, a magyar beszállítói piac kiemelkedő integrátorává fejlődött. Éves 2 millió darabos gyártó kapacitásával jelenleg a világ legnagyobb motorgyára, de itt készülnek az A3 és TT modellvariánsok is. Ezen túlmenően az Audi Hungaria nagy hangsúlyt fektet a motor-és járműfejlesztésre, 2018-tól Győrben készülnek az elektromotorok, az Audi első tisztán elektromos modelljéhez, illetve a gyár modell palettája 2018-tól a Q3, 2019-től pedig a Q4 modellel egészül ki.