A HIPA elkötelezett, hogy növekedési pályán tartsa Magyarországot – Vezérigazgatói rádióinterjú
HIPA

A HIPA elkötelezett, hogy növekedési pályán tartsa Magyarországot – Vezérigazgatói rádióinterjú

2022. 11. 21.

HIPA logo

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója a TREND FM gazdasági rádió műsorának vendége volt, ahol arról osztotta meg gondolatait, hogyan segíti az Ügynökség a vállalatokat befektetési céljaik elérésében, illetve hogyan dolgozik azon, hogy Magyarországot a globális recesszióban lokális kivétellé tegye a gazdaság válságállóvá alakításával.

A globális külföldi működőtőke (FDI) terepe átalakulófélben van, hiszen immár a befektetések döntő hányada keletről származik, Magyarország pedig a maga javára kívánja fordítani az e változásban rejlő erőt – mondta el Joó István, a HIPA vezérigazgatója a TREND FM gazdasági rádióban.

Noha a 83 milliárd eurós teljes magyarországi FDI-állomány 70%-a továbbra is nyugati eredetű, a múlt évtized végére az ázsiai országok egyértelmű dominanciára tettek szert. 2019-ben először fordult elő, hogy a legnagyobb befektetői volumen keleti országhoz, jelesül Dél-Koreához volt köthető.

Arra törekszünk, hogy kihasználjuk ezt a globális szinten végbemenő átrendeződést, a verseny azonban nagy, hiszen a régiós országok mellett más uniós tagokkal és az EU-n kívüli lokációkkal is meg kell küzdenünk a keleti beruházásokért

– emelte ki Joó István az interjúban.

A magas beruházási volumen fenntartása annál inkább is kulcsfontosságú a mostani időszakban, mert csak ez teheti Magyarországot lokális kivétellé a globális recesszióban, tette hozzá a HIPA vezérigazgatója.

Több innovációs és kutatási projektet kell emellett bebiztosítani, mert ez is elengedhetetlen ahhoz, hogy az országot növekedési pályán tartsuk

– jegyezte meg Joó István utalva az olyan ambiciózus projektekre, mint a Bosch újonnan épülő K+F központja a ZalaZone tesztpályánál vagy a Nokia nagyszabású 5G-vel kapcsolatos kutató tevékenysége.

Hallgassa meg a teljes adást, amelyből kiderül, hogyan segíti a HIPA a helyi beszállítókat, hogy a globális értéklánc részévé váljanak, milyen potenciálja van a nemrégiben bejelentett Gyármentő Programnak a növekedés serkentésében, és milyen versenyelőnnyel bír az Ügynökség és általában véve Magyarország az FDI bevonzásáért folytatott versenyben.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.