A HIPA tovább erősíti együttműködését a svájci vállalatokkal
HIPA

A HIPA tovább erősíti együttműködését a svájci vállalatokkal

2017. 11. 22.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Az aktuális magyar gazdasági tendenciákra reflektálva „Innovation and Talent" címmel szervezte meg a 2017-es Swiss Business Day eseményt a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara (Swisscham Hungary) és a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA). A negyedik alkalommal megrendezett üzleti fórum tematikájában a gazdasági kérdések mellett hangsúlyos részt kapott az innováció és a HR témakör, így a kiállító svájci cégek egy állásbörze keretében is megjelenhettek aktuális, nyitott pozícióikkal.

Nicolas Brühl, a svájci külügyminisztérium államtitkára, Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A HIPA a programon keresztül tovább kívánja erősíteni a Magyarországon már jelen lévő és a jövőben befektetni kívánó svájci cégekkel való együttműködést. 2016-ban a HIPA támogatásával 6 svájci projekt esetében született pozitív döntés, melyek eredményeként 88,74 millió eurót ért el az Svájcból érkező külföldi közvetlen beruházások (FDI) állománya Magyarországon, ami alapján Svájc a 7. legfontosabb befektető országnak számít hazánkban. Országunkban tevékenykedik többek között a mintegy 150 éves múltra visszatekintő Nestlé cégcsoport, emellett a kormány stratégiai megállapodást kötött a regionális, elővárosi és városi gyorsvasutak meghatározó szereplőjével, a Stadler Rail-el, a svájci központú Phoenix Mecano technológiai vállalatcsoporttal, valamint a Kühne+Nagel szállítmányozó vállalattal is.

A hazánkban működő 900 svájci cég 30 ezer magyar embert foglalkoztat. Az itt működő svájci cégek folyamatosan bővítik tevékenységüket, kiváló példa erre a Nestlé, mely vállalat az elmúlt hét évben összesen 43 milliárd forintot fektetett be büki fejlesztésekbe, aminek köszönhetően a Nestlé Purina helyi üzeme lett az egyik legnagyobb állateledel-gyár Európában. A gyártás több mint 90 százaléka exportra kerül, a helyben foglalkoztatottak száma eléri a 900 főt.

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta:

Magyarország külgazdasági erejét az itt működő svájci vállalatok is erősítik, mivel termelésük négyötödét kivitelre készítik.