A jövő kihívásait várja a Teva legújabb debreceni bővítése - VIDEÓ RIPORT

A jövő kihívásait várja a Teva legújabb debreceni bővítése - VIDEÓ RIPORT

2018. 11. 14.

Átadták a Teva legújabb debreceni egységét

Felavatták a világ egyik legismertebb gyógyszeripari társaságának új alapanyaggyártó egységét Debrecenben. A fejlesztés keretében elkészült egy kétszintes, nagy belmagasságú gyártóterület 11 reaktorteremmel, valamint az ehhez csatlakozó négyszintes kiszolgáló épületrész. Az 5 milliárd forint értékű beruházás eredményeként a Teva globális Caspofungin hatóanyag-gyártási volumene több mint kétszeresére növekszik.

A több mint egy évszázados múltra visszatekintő, izraeli központú Teva Pharmaceuticals a világ vezető gyógyszergyártója a generikus gyógyszerek területén. A cég több mint 60 piacon tevékenykedik, 33 országban van jelen gyártással és 18 országban rendelkezik kutatás-fejlesztési központtal, termékeit naponta 200 millió beteg kezelésére használják.

Magyarországon a Teva 25 éve van jelen a hazai gyógyszerpiac egyik vezető vállalataként, egyben Debrecen és környéke egyik legjelentősebb munkaadójaként. Hazánk a vállalat globális láncának kiemelten fontos eleme nem csak a gyártás, de a kutatás-fejlesztés szempontjából is. A debreceni gyógyszer- és alapanyaggyártó üzem rendkívül jelentős szerepet játszik az európai piacon, évente közel 10 milliárd doboz terméket állít elő. A Teva magyarországi gyártóüzemei európai, amerikai és további piacokra is exportálnak, ezzel kétezer hazai munkavállalónak munkát adva.

A mintegy 1500 m2 területű új üzem építési munkálatai 2017 januárjában kezdődtek meg, melynek debreceni megvalósítása mellett döntő érv volt a telephelyen elérhető egyedülálló eszközpark és tudás. A Caspofungin – amely a súlyos, szisztémás (a szervezet több pontján fellelhető) gombás megbetegedések terápiájában használt hatóanyag – gyártására alkalmas üzem a gyógyszeriparban jelenleg elérhető legmodernebb technológia megoldásait alkalmazza.

Kiváló minőségű termékeivel és kimagasló kapacitásával a Teva hatóanyaggyártási divíziója mindig is megfelelt a piac elvárásainak, ugyanakkor ez az üzem már a jövőnek is épült. Ezt az egységet már úgy alakították ki, hogy a vásárlói igényekhez rugalmasan tudjon alkalmazkodni, így gyorsan bővíthető a gyártási volumen. A zöldenergia felhasználásának meghonosításaként pedig napelem rendszert telepítettek az épületre

– mondta el Mile Attila, a Teva magyarországi alapanyaggyártásért felelős igazgatója.

Az új Caspfungin előállítására alkalmas gyáregységen kívül a Teva nemrégiben adta át – közel 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megvalósuló – új készgyógyszer gyártó sorát is, amely évente akár 800 ezer darabos kapacitásra is bővítheti a jelenlegi gyártási volument. A gyártósor beszerzésére a mintegy 10 százalékos kapacitásbővítésen túl a nagy hatáserősségű gyógyszeralapanyag-gyártás miatt is szükség volt.

Debrecen a Teva egyik legfontosabb gyártási és K+F központja, mind a hatóanyagok- mind pedig a szilárd gyógyszerkészítmények (tabletta, drazsé, kapszula) tekintetében. Ennek megfelelően a gyógyszeripari cég folyamatosan törekszik e stratégiai fontosságú telephelyének fejlesztésére.