A kölcsönösen kiaknázandó lehetőségekre mutatott rá New Jersey állam üzleti delegációjának látogatása
HIPA

A kölcsönösen kiaknázandó lehetőségekre mutatott rá New Jersey állam üzleti delegációjának látogatása

2023. 04. 28.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara meghívására érkezett a magyar fővárosba New Jersey állam képviseletében a helyi politikai és üzleti élet magas rangú képviselőiből álló üzleti delegáció, amely látogatást tett a HIPA székházában, majd érdekfeszítő üzleti fórumon vett részt. A felek egyetértettek abban, hogy mindkét országban vannak beruházási lehetőségek, és a vállalkozói közösségeket az Atlanti-óceán mindkét partján ösztönözni kell, hogy azokból sikersztorikat gyártsanak.

Az Egyesült Államokból érkező befektetések magyarországi jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az amerikai cégek a harmadik legerősebb befektetői közösséget képezik és mintegy 107 ezer embernek adnak munkát idehaza. Csak a tavalyi évben több mint ezer minőségi munkahely megteremtése köthető hozzájuk. A bilaterális kereskedelem virágzása a szoros gazdasági kapcsolatok további indikátora, amit a volumen tavalyi 16%-os növekedése is mutat. A magyar export önmagában 27%-kal bővült.

A további üzleti lehetőségek feltárására New Jersey állam politikai és üzleti közösségének képviselői látogattak Budapestre, akiket többek között a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség is fogadott Joó István vezérigazgató személyében. Joó István bemutatta az Ügynökség szolgáltatási portfólióját, valamint pillanatképet adott a kétoldalú gazdasági kapcsolatok jelenlegi állapotáról.

A HIPA megbeszélésen elhangzott, hogy a HIPA hosszabb távon elsősorban olyan projekteket szeretne Magyarországra hozni, amelyek segítenek abban, hogy a gazdaság feljebb lépjen az értékláncban, hogy a helyi tehetségek itthon maradjanak, a termelékenység pedig nőjön. Az amerikai cégek nagyban segíthetnek ennek megvalósításában, és ezt meg is teszik: az elmúlt kilenc évben a legtöbb közvetlen működőtőke-beruházást a BSC és az IT szektorban indították

Gordon M. Johnson szenátor kiemelte, hogy New Jersey állam minden céget tárt karokkal vár, így a magyarokat is, mégpedig vállalkozásbarát szabályozási környezettel.

A két ország közötti gazdasági szálak mindig is szorosra voltak fűzve, és készen állunk azok elmélyítésére New Jersey-ben, amely egyben rengeteg magyar otthona is

 – tette hozzá Johnson szenátor.

A delegáció ezt követően a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett üzleti fórumon vett részt. Ahogy Anthony Russo, a Commerce and Industry Association of New Jersey (CIANJ) elnök rámutatott, a kamarai tagság segítheti a cégeket az érvényesülésben, hiszen az emberek olyanokkal szeretnek üzletelni, akikben megbíznak.

A beruházási aktivitás felgyorsítása kulcsfontosságú, mivel a profittermelés azt jelenti, hogy innováció van, ami növeli az életminőséget

– mondta Russo.

A HIPA e folyamatban játszott szerepét hangsúlyozta kifejezetten Almási Martina, a HIPA befektetési igazgatója.

Ügynökségünk személyre szabott támogatási csomagokkal és széles körű szolgáltatásokkal áll a befektetők rendelkezésére, egyablakos rendszerben. A magas hozzáadott értéket termelő projekteket fogadjuk a legnagyobb örömmel, amihez Magyarország képzett munkaerő-állománya remek alapot nyújt

– mondta Almási Martina.

A résztvevők megállapították, hogy a kis- és középvállalatok mindkét országban információhiánnyal küzdenek, ami a befektetésekkel kapcsolatos konkrét feltételeket illeti, ezért kulcsfontosságú őket folyamatos tájékoztatással ellátni. Az ehhez hasonló üzleti fórumok inspirációként szolgálhatnak számukra is, hogy a befektetések igenis megvalósulhatnak.

Kapcsolódó cikkek