A koronavírus járvány ellenére is a sikeres működőtőke beruházások éve volt 2020
HIPA

A koronavírus járvány ellenére is a sikeres működőtőke beruházások éve volt 2020

2021. 01. 25.

Befektetési eredmények2020 különleges év volt a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) számára is. Az év kezdetét még a megszokott működés jellemezte, azonban a tavasszal indult világjárvány soha nem tapasztalt kihívások elé állította az országot és a befektetőket is. A megváltozott körülmények ellenére a HIPA 2020-ban 907 projekt megvalósulásához járult hozzá melynek eredményeképp 4.078 millió euró értékű beruházás valósul meg hazánkban 12.914 munkahelyet teremtve.

Befektetési eredményekA projektek egyik részét azon 97 kiemelt külföldi működőtőke beruházás (FDI) adja, melyek esetében 2020-ban született pozitív döntés Magyarország vonatkozásában. Ezen fejlesztések összértéke közel 2,5 milliárd euró és 10.112 új munkahelyet jelentenek a következő időszakban.

Fentieken túl a pandémiás helyzetre tekintettel a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében indított két versenyképesség növelő támogatási programban a tavalyi esztendőben 810 vállalat pályázott sikeresen összesen több mint 1,6 milliárd euró befektetést vállalva. A programban részt vevő, a koronavírus-járvány által hátrányosan érintett közép- és nagyvállalatok a beruházások végrehajtásán felül vállalták munkavállalóik megtartását és további 2.802 munkahely létrehozását.

A sikeres működőtőke beruházások éve volt 2020Kiemelt működőtőke beruházások

Az említett 97 projektet ország szerinti bontásban vizsgálva szembetűnő a keleti nyitás országainak (Dél-Korea, Japán, Kína és India) folytatódó térnyerése. Az ázsiai befektetők összesen 30 beruházást valósítanak meg (az összes projekt 30,9%-a) 1.165 millió euró értékben, és 3.612 új munkahelyet teremtenek a magyar nemzetgazdaság számára.
Folytatódott a keleti nyitás országainak térnyeréseA beruházási volumen alapján Kína szerepel az első helyen 27,1%-os súllyal (664 millió euró) a harmadik helyen pedig Dél-Korea található (17,8%, 436 millió euró). A legnagyobb, 184 millió eurós új befektetést a kínai Semcorp valósítja meg, de a kínai beruházások között olyan nagy befektetéseket is érdemes megemlíteni még, mint a Lenovo és a Shenzen Kedali vállalatok fejlesztései.
A befektetők között domináns szereplő Dél-Korea is, a csúcsot a Doosan vállalat újra-befektetési projektje foglalja el 206 millió eurós beruházással, de új koreai vállalatok is érkeztek, mint a Dongwha vagy az Iljin Materials.
20 projekttel Németország valósítja meg a legtöbb új beruházást, míg a teremtett munkahelyek számát illetően a harmadik helyet szerezte meg 1.454 munkahellyel. 2.496 munkahellyel az Egyesült Államok vezeti a munkahelyteremtési listát, ami az összes létrejött állás 24,7%-a.
Newly created jobsAz ágazati bontást tekintve folytatódott az elektronikai szektor és az elektromobilitás térnyerésének trendje, különösen az elektromos járművekhez használt akkumulátorokhoz szükséges alkatrészek gyártói indítottak el jelentős fejlesztéseket. A területhez tartozó 22 projektnek köszönhetően 3.320 új munkahely jön létre és 808 millió euró kerül befektetésre.
Továbbra is fontos cél, hogy minél több magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetés érkezzen Magyarországra. Ebből a szempontból lényeges eredmény, hogy az üzleti szolgáltató központok, az infokommunikációs beruházások és a kutatás-fejlesztési befektetések 25 projekttel és több mint 3.000 új munkahellyel soha nem tapasztalt, magas arányban szerepeltek a tavalyi eredmények között. Kiemelkedik a sorból a New York-i székhelyű Diligent Corporation döntése, miszerint Budapesten hozza létre globális termékfejlesztő központját indulásképpen 300 diplomás munkatárs toborzásával.
Nagy hangsúlyt kapott a befektetések között az élelmiszeripar, ami részben a járványhelyzetnek is tulajdonítható, ez az iparág a projektek több mint 10%-át képviseli mind a befektetett összeg, mind a projektek számát illetően.
Különösen örömteli, hogy megszűnő munkahelyeket sikerült új projektek segítségével részben vagy egészben pótolni. Ilyen beruházás a Wellis Ózdon megvalósuló új üzeme, ahol 800 új munkahely jön létre, de emellett hasonló szempontból fontos fejlesztések indultak el Gödöllőn, Jászberényben és Nemesvámoson is.
Az ágazati diverzifikáció mellett az országon belüli területi eloszlás kiegyensúlyozottsága is kiemelt szempont. 2020-ban Magyarország minden megyéjébe sikerült legalább egy új beruházást eljuttatni. A legtöbb beruházás Pest megyéhez köthető, amelyet Budapest követ, a dobogó harmadik fokára pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megye került.
Hazánk befektetésösztönzés területén elért eredményeit ismét több nemzetközi díjjal is elismerték a tavalyi évben: az Annual Investment Meeting (AIM) éves kongresszusán a HIPA második alkalommal nyerte el a régió a legjobb befektetési ügynöksége címet. A befektetési témákra szakosodott Site Selection magazin Global Best to Invest 2020 jelentése alapján Magyarország sorozatban harmadszor is a világ 10 legjobb befektetési célországa közé került, a HIPA pedig megtartotta első helyét a régió legjobb beruházásösztönző ügynökségeként immár zsinórban harmadik alkalommal.