A kutatás felgyorsítása mellett elektromos meghajtó modulok gyártásával bővíti magyarországi tevékenységét a Stellantis

A kutatás felgyorsítása mellett elektromos meghajtó modulok gyártásával bővíti magyarországi tevékenységét a Stellantis

2024. 02. 12.

Az elektromos átállásra való felkészülés jegyében a vezető járműgyártó Stellantis 103 millió eurót ruház be szentgotthárdi üzemének elektromos meghajtó modulgyártással történő bővítésére. A lépés szükségessé teszi az e-járműgyártáshoz kapcsolódó kutatások felgyorsítását, a vállalat ezért egy 10 millió eurós K+F projektet is végrehajt. A beruházások a cég „Dare Forward 2030” elnevezésű stratégiai tervének részét képezik, amely nagyratörő elektrifikációs célkitűzéseket fogalmaz meg.

Teljes gőzzel haladnak előre a Stellantis elektromos átállással kapcsolatos előkészületei. A vezető járműgyártó 103 millió eurós beruházást jelentett be, amely kulcsfontosságú elektromos meghajtó modul (EDM) gyártási kapacitásokkal bővíti a szentgotthárdi üzemet. A magyar operáció a harmadik lokáció lesz Franciarországon és az Egyesült Államokon kívül, ahol ilyen modulok készülhetnek.

Megmunkálást, összeszerelést és tesztelést egyaránt végeznek majd a magyarországi telephelyen. Az új gyártási funkciók 2026 végére élesedhetnek, mintegy 630 ezer darabos éves termeléssel.

A várhatóan 100 új munkahelyet teremtő beruházás szükségessé teszi a kutatási tevékenységek megerősítését. Ezért egy 10 millió euró értékű K+F projektről született döntés, amely lehetővé teheti a Stellantis jelenlegi belső égésű motor termék alapú gyártóberendezéseinek EDM-re történő adaptációját. A kutatócsoport tíz új munkatárssal bővülhet.

A magyarországi üzem a beruházásnak köszönhetően mindkét technológiára, azaz a belső égésű és az elektromos motorok gyártására is képes lesz, ez pedig nagyfokú rugalmasságot biztosít. Az új elektromos motor meghajtó modul megmunkálásnak és összeszerelésének ugyanaz a csarnok ad majd helyet, mint amely a benzinmotorok szentgotthárdi gyártásindításának a helyszíne volt 1992-ben.

Kapcsolódó cikkek