A minőség az új mennyiség a külföldi közvetlen működőtőke-befektetéseknél - VIDEÓ
HIPA

A minőség az új mennyiség a külföldi közvetlen működőtőke-befektetéseknél - VIDEÓ

2018. 02. 09.

Quality is the new quantity in FDI for Hungary

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2017-ben újabb kivételesen sikeres évet zárt, amely során Magyarország szempontjából rekordszámú, 96 kedvező beruházási döntés született. A 3512 millió euró összegű teljes beruházási volument képviselő, csaknem 100 projekt eredményeként 17 021 munkahely jön létre Magyarországon. A világ legnagyobb pénzügyi alapkezelője Budapestet választotta innovációs központja székhelyéül, növekedőben vannak az e-mobilitással és az önvezető járművekkel kapcsolatos beruházások, az élelmiszeripar pedig egyre diverzifikáltabbá válik.

<

A befektetők megnyerésére irányuló, egyre fokozódó globális verseny dacára 2017-ben a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA) sikerült megdöntenie tavalyi csúcseredményeit. A 2017. évi eredmények relációs megoszlása tekintetében Németország minden szempontból domináns. A német befektetők 29 esetben hoztak pozitív döntést, ami a munkahelyteremtés területén csaknem 40%-os arányt jelent. Az Amerikai Egyesült Államok – mint Magyarország TOP 3 legfontosabb partnerének egyike – megőrizte pozícióját; 10 projekt révén 1 616 munkahely jön létre. Rekordszámú, 18 projekt kapcsolódik magyar vállalatokhoz, ami kiválóan reprezentálja a magyar gazdaság fejlődését.

A 2014 és 2017 között meghozott csaknem 300, Magyarországra nézve kedvező beruházási döntés eredményként – a HIPA támogatásával – 58 000 munkahely jött létre hazánkban. Ez egyenértékű azzal, mintha Zalaegerszeg megyei jogú város minden lakosa munkalehetőséghez jutott volna. Világos célkitűzésünk, hogy továbbra is támogassuk az „Invented in Hungary" jellegű beruházásokat. Mindez azt jelenti, hogy a külföldi közvetlen működőtőke-befektetések (FDI) területén a minőség az új mennyiség

– jelentette ki Ésik Róbert, a HIPA elnöke.

Ha a tendenciákat ágazatonként vizsgáljuk, akkor látható, hogy Magyarország autóipari pozíciója – az önvezető járművekkel kapcsolatos K+F tevékenység és az e-mobilitás regionális központjaként – tovább erősödött. A projektek közül összesen 36 kapcsolódik a járműiparhoz; a projektek beruházási volumene 1 548 millió euró, amelynek hozadékaként 6 727 új munkahely jön létre. Bővülést mutat a járműipari beszállítói bázis is: a Bosch hongkongi székhelyű akkumulátor-beszállítója, a Ten Pao például Magyarországot választotta első Kínán kívüli egysége telephelyéül. A francia Valeo és a német Continental országszerte bővítéseket hajt végre a gyártó telephelyek és K+F helyszínek tekintetében. E projektek eredményeként olyan magas színvonalú, automatizált gyártási környezet jön létre, amely lehetőséget teremt a magasabb hozzáadott értéket előállító, fokozottan munkaigényes területek számára.

Az üzleti szolgáltatások szektorában egyértelmű trend a magas hozzáadott értéket előállító pozíciók növekvő száma, valamint a digitalizálás, miközben a magyarországi székhelyű szolgáltató központok 80%-a rövid távon létszámfejlesztést tervez, így a robotika Magyarországon nem jár leépítésekkel. Fontos továbbá, hogy vannak olyan vállalatok, amelyek gyártási tevékenységüket üzleti szolgáltató központokkal (SSC) egészítik ki. A FrieslandCampina – Hollandia és Malajzia után – Budapesten alakítja ki harmadik szolgáltató központját, míg a fűtő-, hűtő- és ipari fűtőrendszerek vezető gyártója, a Viessmann egy pécsi beruházást jelentett be a műszaki szolgáltatások és a vevőszolgálati támogatások területén.

Az élelmiszeripar megőrizte erős pozícióját: 7 projekt 215 millió euró összegű beruházással 1 281 munkahely létrehozását teszi lehetővé. E hét projekt különböző területeken valósul meg: víziszárnyas-, valamint csiga- és tejfeldolgozó üzemekről van szó, de létrejött köztük az ország legnagyobb élelmiszer-raktára is.

A regionális eloszlást tekintve a legtöbb projekt Budapesten valósult meg (15). Ezt követi Pest-megye (10 projekttel), majd Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Győr-Moson-Sopron megyék (egyenként 8 projekttel). Fokozódó érdeklődés figyelhető meg az ország déli részén: például a Magnus és a Viessmann pécsi beruházása, valamint a BP Szegeden létesült új szolgáltató központja esetében.

A HIPA azon feladatán túl, hogy ellátja Magyarország mint befektetési célpont promócióját, elkötelezett a TIER-2 vidéki városok fejlesztése iránt, valamint a tekintetben, hogy hazánk még inkább befektetőbarát hellyé váljék. A tavalyi év során a HIPA vezetése számos olyan városban tett látogatást, melyek egyre inkább a befektetői érdeklődés homlokterébe kerülnek. A HIPA Befektetőbarát Település Programja utógondozásának részeként e találkozók célja az volt, hogy az önkormányzatok még szakszerűbben kezeljék a már helyben működő vállalatokat és a potenciális külföldi befektetőket egyaránt, valamint új lehetséges fejlesztési helyszíneket tárjanak fel.

A magyar befektetési környezet rangos nemzetközi elismerésben is részesült: a figyelemreméltó „IBM Global Location Trends 2017" jelentés alapján a három legfontosabb kategóriát tekintve Magyarország kettő esetében is a világ első 10 helyezettje között foglal helyet. A jelentés szerint a 2016. évi FDI befektetési döntések alapján 18 900 új munkahely jön létre Magyarországon, ami a lakosságszámra vetítve a 9. legjobb eredmény a világon. Ami azonban még fontosabb, hogy a létrejött új munkahelyek értéke alapján Magyarország az 5. helyet foglalja el, megelőzve olyan országokat, mint Svájc, Japán vagy Svédország.