A régió legmodernebb növényiolaj-feldolgozó üzeme épül Foktőn - VIDEÓRIPORT

A régió legmodernebb növényiolaj-feldolgozó üzeme épül Foktőn - VIDEÓRIPORT

2020. 09. 07.

A régió legmodernebb növényiolaj-feldolgozó üzeme épül Foktőn

Letették az alapkövét a Glencore Agriculture csoporthoz tartozó Pannon Növényolajgyártó legújabb gyártóegységének Foktőn. A Bács-Kiskun megyei városban található, 2012-ben átadott sajtoló üzem a most bejelentett 22,2 milliárd forint értékű beruházással egy tovább finomító részleggel bővül, így a termékek magasabb feldolgozottsági szinten hagyják el az üzemet, magasabb hozzáadott értéket előállítva hazánkban, valamint 40 új munkahelyet létrehozva.

A Glencore a világ egyik legnagyobb ipari alapanyag és nyersanyag beszállítója. A Glencore Agriculture mezőgazdasági termékek és alapanyagok beszerzésében, kezelésében, feldolgozásában és értékesítésében globális piacvezető, világszerte 35 országban több mint 13 000 munkavállalót foglalkoztat.

A Glencore Agriculture három tagból álló magyarországi cégcsoportjának részeként a Pannon Növényolajgyártó üzemelteti Közép-Európa egyik legnagyobb növényolajgyárát Foktőn, ahol csúcsminőségű technológiát alkalmazva a napraforgó mellett repcemagot, szójababot és kukoricacsírát is feldolgoznak.

A most bejelentett új tovább feldolgozó egység létrehozásával a közép-európai régió egyik legmodernebb, kapacitásban is egyik legnagyobb étolajfinomító egysége épül meg. A beruházás eredményeképp a nyersolajtermelés 50%-a helyben kerül majd finomításra, ami a helyben előállított magasabb hozzáadott értéken túl csökkenti a szállítás okozta környezeti terhelést is. A folyamat során a nyersolaj többszörös szűrésen és tisztításon megy keresztül, melynek során eltávolítják a maradék dara részecskéket és egyéb szennyeződéseket. Az így keletkezett melléktermékekből szárítási eljárással további olyan hasznos alapanyagok nyerhetők, mint gyógyszeripari, kozmetikai, élelmiszeripari alapanyagként alkalmazható lecitin, de a folyamat során keletkező minden melléktermékek felhasználásra kerül.