A Schneider Electric új okosgyárának köszönhetően széles körben javulhat az energiahatékonyság

A Schneider Electric új okosgyárának köszönhetően széles körben javulhat az energiahatékonyság

2023. 03. 17.

Az ünnepélyes alapkőletétel a Schneider Electric 40 millió eurós dunavecsei beruházásának legújabb fázisát jelöli, amelynek köszönhetően középfeszültségű elektromos elosztóberendezéseket gyártó okosgyár épül. A projekt megnöveli a legmodernebb energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások kínálatát, és egyben széles körben hozzájárulhat egy magasabb szintű energiahatékonysághoz.

A francia tulajdonban lévő Schneider Electric piacvezető az áramelosztás és energiamenedzsment, valamint az ipari automatizálás és azok digitalizációja terén. A cég, amely mintegy 2.000 embert foglalkoztat Magyarországon, 1991 óta van jelen az országban, ahol jelenleg négy gyárat és egy regionális logisztikai központot üzemeltet. Emellett Budapesten található üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központja, valamint Energia- és Fenntarthatósági Szolgáltatóközpontjának európai központja, és a magyar főváros ad otthont a társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának is.

A vállalat most tette le a Duna Smart Power Systems nevet viselő ötödik magyarországi gyárának alapkövét Dunavecsén, ahol középfeszültségű elektromos elosztóberendezéseket gyártanak majd a legmodernebb ipari technológia segítségével. Az új telephely lehetővé teszi, hogy a Schneider Electric kiszélesítse jelenleg Kunszentmiklóson folytatott termelését.

A 25 ezer négyzetméteres okosgyár teljesen karbonsemleges lesz. Több száz munkahely jön létre, és 2025-re mintegy 500 magasan képzett munkatársat foglalkoztat majd az üzem. A termelés várhatóan 2024-ben indul.

A vállalat egyértelmű növekedésre számít az elektromos áramon alapuló megoldásokban, a zöld energia térnyerésében, az energiahatékonysági fejlesztésekben. Az új okosgyárban gyártott berendezések is ezt a fejlődést szolgálják majd.