A SEG Automotive bővítette K+F tevékenységét és megnyitotta új gyárát Szirmabesenyőn - VIDEÓ RIPORT

A SEG Automotive bővítette K+F tevékenységét és megnyitotta új gyárát Szirmabesenyőn - VIDEÓ RIPORT

2021. 11. 18.

Stratégiai beruházás után megnyitották az SEG Automotive új gyárát Szirmabesenyőn. A 25.000 négyzetméter gyártócsarnok, együtt a mellette lévő logisztikai csarnokkal eléri az 50.000 négyzetmétert. Az átmozgatott gyártósorok mellett 2 újat is beszereztek közel 2,2 milliárd forint értékben. A csarnokon belül mintegy 4400 négyzetméteres labort és fejlesztési területet is kialakítottak. Emellett a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenységének bővítése mellett döntött, hogy a technológiailag legkorszerűbb indítómotorok és generátorok kifejlesztését mielőbb megvalósíthassa. A több mint 2,2 milliárd forint összköltségű K+F fejlesztéssel 40 új magas hozzáadott értéket képviselő munkahely is létrejön.

Az indítómotorokat és generátorokat gyártó társaság több mint egy évszázados járműipari innovációt tudhat maga mögött, az indítómotoroktól, a generátorokon és a start-stop rendszeren át a lágy (mild) hibrid megoldásokig. A vállalatcsoport a Magyarországon gyártott önindítókat és generátorokat világszerte szállítja partnereinek. A SEGA kiemelkedő terméke a szintén Magyarországon fejlesztett start-stop üzemmódú indítómotor. A hazai telephely az SEG Automotive európai lokációi között a legnagyobb termelő gyár, egyedüliként mind személy-, mind teherautókba is gyártanak önindítókat.

Másfél évvel az alapkő letétele után Szirmabesenyőn átadták az indítómotorokat és generátorokat gyártó SEG Automotive új 25.000 négyzetméteres gyártócsarnokát. A gyár jelenlegi területe, együtt a mellettünk lévő logisztikai csarnokkal eléri az 50 ezer négyzetmétert. Az épületek tetején és a csarnok mellett napelemparkot is kialakítottak, mellyel a vállalat az éves teljes energiafogyasztásának 20-25%-át tudja napenergiával előállítani.

Emellett a vállalat kutatás-fejlesztési tevékenységének bővítése mellett döntött, hogy az autóipari szabályozások egyre szigorodó normáinak (pl. CO2 kibocsátás) megfelelő, technológiailag legkorszerűbb indítómotorok és generátorok kifejlesztését mielőbb megvalósíthassa. A vállalat fejlesztési tevékenységét a jelenlegi applikáció fejlesztéstől a teljes termékfejlesztési feladatkörre kiszélesíti. Így a fejlesztési csoport minden Szirmabesenyőben gyártandó terméket helyben tud fejleszteni.

Az SEG vállalatcsoporton belül egyedül Szirmabesenyőn végeznek majd világszíntű, és a teljes termékfejlesztési folyamatra kiterjedő K+F tevékenységet az indítómotorok és generátorok területén, különböző gépjárművek számára.