A világ vezető elektromos és plug-in hibrid autógyártója, a BYD Magyarországon hozza létre első európai elektromos járműgyártó központját

A világ vezető elektromos és plug-in hibrid autógyártója, a BYD Magyarországon hozza létre első európai elektromos járműgyártó központját

2023. 12. 22.

Az elektromos és plug-in hibrid járművek világpiaci éllovasa, a BYD történelmi beruházást tervez megvalósítani Szegeden. A kínai vállalat első európai elektromos járműgyártó üzemét hozza létre Magyarországon mintegy 300 hektáros területen. A beruházásnak köszönhetően több ezer magas hozzáadott értékű munkahely jön létre, miközben a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből.

A kínai székhelyű BYD-t 1995-ben alapították csúcstechnológiát előállító iparvállalatként. Mintegy 28 évnyi dinamikus bővülést követően a cég az egyik legnagyobb piaci szereplővé nőtte ki magát az elektronika, az autógyártás, a megújuló energia és a vasúti szállítás iparágakban. A BYD a globális üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése érdekében ugyanakkor a városi tömegközlekedés elektrifikációjának fejlesztésébe is bekapcsolódott a “Hűtsük le a Földet 1 fokkal” elnevezésű kezdeményezés felkarolásával.

Az utóbbi években a BYD igazi járműipari óriássá vált: a 2023 első tizenegy hónapjában 2.672.728 autót adott el, és ezzel a cég a világ legnagyobb elektromos és plug-in hibrid autó (közös elnevezéssel ún. New Energy Vehicle – NEV)  gyártójának számít.

Az újonnan bejelentett projekt nem csak a magyar Kormány az elektrifikációban betöltött éllovas szerepére irányuló stratégiáját támasztja alá, hanem annak kínai vállalatokkal folyatott sikeres együttműködését is tükrözi. Az elektromos járműszegmens hatalmas kiaknázatlan lehetőségeket kínál, hiszen Európában tavaly 17%-kal nőttek az e-autó eladások, amelyek immár az új autóértékesítések 20%-át képviselik

Magyarország azon képessége, hogy új szereplőket vonzzon az EV értékláncba, megteremti az alapot az autóipar hosszú távú növekedéséhez, ami az ország és a befektetők érdekét egyaránt szolgálja. Az elektromos járműipar Magyarországon a kelet és a nyugat valódi találkozási pontja, és az ország mára az autóipar elektromos transzformációjának Európa bajnoka.

Magyarország a BYD első európai e-autó gyártó üzeme számára tökéletes helyszínként szolgál a vállalkozásbarát környezet, a rendelkezésre álló fejlett infrastruktúra és logisztikai összeköttetések, a bőséges, versenyképes és szakképzett munkaerő, valamint végső soron az ország zöld energia átállás iránti elkötelezettsége miatt.