Aktív üzemmódba kapcsolt a Gyármentő Program
HIPA

Aktív üzemmódba kapcsolt a Gyármentő Program

2023. 07. 19.

Az első huszonöt cég már aláírta a támogatási szerződést a Kormány által indított Gyármentő Program keretében, amelynek célja energiahatékonysági és energiatermelő beruházások támogatása. Az érintett projektek teljes beruházási volumene 61,2 milliárd forintot tesz ki, ami egyben jelzi, hogy a megvalósítási szakaszba lépett a vállalatok működésének fenntartását és kapacitásaik növelését segítő program.

A Kormány az energiaválságra adott válaszként hívta életre a Gyármentő Programot még 2022 novemberében energiahatékonyságot javító, valamint energiaönellátási kapacitásokat létrehozó beruházások támogatására. A programra összesen 378 vállalat regisztrált. 

Az első huszonöt cég már aláírta a támogatási szerződést, és ebből az alkalomból a cégvezetőket ünnepélyes keretek között fogadták a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Az eseményen az érintett vállalatok elkötelezettségét ismerték el, tekintettel arra, hogy eltökélten és gyorsan kezdtek bele a vállalt beruházások megvalósításába összesen 61,2 milliárd forint értékben, ami éves szinten mintegy 12.471 MWh energiamegtakarítást eredményez. A projektek 27,5 milliárd forint támogatásban részesülnek, míg a megtartott munkahelyek száma 12.539.

A Gyármentő Program első fázisában 24 magyar tulajdonú cég érintett, továbbá egy cég az olasz relációhoz tartozik. A beruházások ágazati megoszlásánál az élelmiszeripar és a fémipar viszi a prímet hét, illetve hat vonatkozó projekttel.

A program szorosan kapcsolódik a Kormány azon célkitűzéseihez, hogy a magyar gazdaság energiafelhasználás tekintetében a lehető legnagyobb mértékben önellátóvá és környezetbaráttá váljon.

Kapcsolódó cikkek