AmCham üzleti fórum: A HIPA elkötelezett a magas hozzáadott értékű beruházások számának növelése iránt
HIPA

AmCham üzleti fórum: A HIPA elkötelezett a magas hozzáadott értékű beruházások számának növelése iránt

2024. 05. 13.

Az amerikai cégek a negyedik legnagyobb befektetői közösséget alkotják hazánkban, a gazdasági kapcsolatok pedig kiállják az idő próbáját. Magyarország mindent megtesz azért, hogy az amerikai vállalatok a jövőben is ide hozzák közvetlen tőkebefektetéseiket, hangsúlyozta Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója az AmCham Hungary üzleti fórumán. A szakember kiemelte továbbá, hogy a magyar befektetésösztönzési stratégia mozgatórugója a K+F és egyéb tudásintenzív tevékenységek támogatása.

Az AmCham és a HIPA hosszú közös múltra tekint vissza. A két szervezet idén immár tizedik éve működik együtt szorosan, ami azt jelenti, hogy a közös munka az Ügynökség megalakulása óta folyik. Az évente megrendezett Business Meets Government találkozó ennek a figyelemre méltó munkakapcsolatnak a csúcspontja, amelynek eredményeképpen egy sor javaslatból vált az ország versenyképességének növelését célzó intézkedés.

Az AmCham a közelmúltban tette közzé legújabb ajánlásait a versenyképesebb és fenntarthatóbb Magyarországért folytatott együttműködésről. "Üdvözöljük a Kamara stratégiai meglátásait, és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy ezen ajánlások közül a lehető legtöbb megvalósuljon, különös tekintettel azokra, amelyek az üzleti környezet további javítását szolgálják" – méltatta a dokumentumot Joó István.

A HIPA vezérigazgatója elismerően szólt arról is, hogy a tengerentúli befektetők milyen hatalmas mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez. A HIPA 10 éves fennállása alatt több mint 2.000 projektet hozott tető alá 49 milliárd euró értékben, amelyek 150.000 új munkahelyet teremtettek. Ahogy Joó István rámutatott, a további sikerhez többek között elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése, a vonzó támogatási és adókörnyezet, a termelékenység növelése és a képzett munkaerő.

Ezek közül a termelékenységnek jár minden bizonnyal a legmagasabb prioritás, amelyet a kutatás-fejlesztés óriási mértékben fokozhat. A HIPA pedig elkötelezetten támogatja a vállalatokat ebben a törekvésben, mivel a kapcsolódó beruházások minden eddiginél több előnyt élveznek.

"Olyan támogató környezetet szeretnénk létrehozni hazánkban, hogy az ide települő gyárak számára magától értetődő lesz, hogy erőteljes kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak. Nagyon fontos, hogy az általunk nyújtott támogatások meggyőzhetik a vállalatok menedzsmentjét, hogy az ilyen projekteknek Magyarországon van jó helye. A felsőoktatási és szakképzési rendszereinket is úgy alakítottuk át, hogy a kutató-fejlesztői igényeket megfelelő munkaerővel ki tudjuk szolgálni” – összegzett Joó István.