Átfogó módosítások a HIPA által működtetett támogatási rendszerben
HIPA

Átfogó módosítások a HIPA által működtetett támogatási rendszerben

2023. 02. 23.

A beruházás ösztönzési célelőirányzat felhasználásáról szóló 210/2014. (VIII. 27.) Korm. rendelet módosításáról szóló 50/2023. (II.22.) Korm. rendelet alapján 2023. február 23-ától jelentős, több támogatási jogcímet érintő módosítások kerültek bevezetésre az egyedi kormánydöntés (EKD) útján megítélt támogatási rendszerben.

Figyelembe véve a 2022. november 2-án indított Gyármentő Program iránti kiemelkedő érdeklődést, továbbá az átalakuló gazdasági környezetet és a megváltozó világgazdasági körülményeket, a Kormány az EKD rendszer feltételeinek módosítása mellett döntött.

A Gyármentő Programban érintett pályázatok

A Gyármentő Programban regisztrációval rendelkező vállalatoknak – az eddig előírt 4 hónap helyett – 8 hónap áll rendelkezésre arra, hogy a végleges támogatási kérelmüket benyújtsák a HIPA Nonprofit Zrt.-hez, amennyiben a vállalat legkésőbb 5 nappal az eredeti határidő előtt kérelmezi, és a Támogató (Külgazdasági és Külügyminisztérium) a kérelmet jóváhagyja.

Az eszköz alapú beruházásokat érintő változások

  • Az újonnan bevezetett szabályok értelmében a megújuló energia termeléséhez kapcsolódó költségelemek a beruházási volumen 50%-áig elszámolhatók lesznek, mely jelentős emelkedés az eddig elérhető 25%-hoz képest.
  • A támogatási szerződésekben kötelezettségvállalásként megjelenő létszámvállalás vonatkozásában könnyítést jelent – legyen az bázislétszám-fenntartási vagy a korábban kötött szerződések esetében rögzített többletlétszám-vállalási kötelezettség –, hogy ezek vizsgálatánál figyelembe vehető a duális képzésben részt vevők foglalkoztatása is, amennyiben a foglalkoztatás időtartama átlagosan eléri a havi 60 órát. Kiemelendő, hogy az eredeti létszámbázisba nem szükséges beleszámítani ezen foglalkoztatottakat, így a bázislétszám nem módosul ezekben az esetekben.
  • Az árbevétel- illetve bértömegnövelésre vonatkozó vállalások részleges teljesítése esetén alkalmazott szankciórendszerben is enyhítések történtek. A Támogató figyelembe veheti, a társadalmi felelősségvállalás jegyében a magyarországi oktatási intézményekkel történő együttműködés keretében, a monitoring időszakban megvalósult, igazoltan teljesített kifizetéseket, mint például K+F projektek finanszírozása, duális képzés finanszírozása vagy műszaki kar társfinanszírozása.

A K+F jogcímet érintő változás

  • A kutatás-fejlesztési jogcímen támogatásban részesíthető vállalkozások köre kibővül. Ezentúl nem kizárólag nagyvállalatok vehetik igénybe ezt a támogatási formát, hanem a – közvetlen tulajdonos vállalatukkal együtt – legalább 100 főt foglalkoztató középvállalatok is, továbbá az elsődleges mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési projektekhez is biztosítható támogatás ezen a jogcímen.

A támogatási rendszer további módosításai

  • A rendeletmódosítás hatálybalépését követően induló támogatási folyamatokhoz tartozó támogatási szerződések esetében továbbra is szükséges, hogy a kedvezményezettek biztosítékot nyújtsanak a támogatási összeghez kapcsolódóan, ám ennek mértéke a korábban elvárt 120%-ról 100%-ra csökken, ezáltal a biztosítékadás kisebb megterhelést fog jelenteni a vállalatok számára.