Automatizációs és kapacitásbővítő beruházásokkal erősíti ellátásilánc-hálózatát a Bosch

Automatizációs és kapacitásbővítő beruházásokkal erősíti ellátásilánc-hálózatát a Bosch

2023. 02. 17.

A Bosch német vállalatóriás újfent komoly beruházásokat hajt végre magyarországi operációjának fejlesztésére: csaknem 70 milliárd forint értékben logisztikai és elosztóközpontot kíván létrehozni, illetve növeli miskolci telephelyének gyártási kapacitását.

A Bosch csoport kivételesen aktív beruházóként vált ismertté Magyarországon: csak 2021-ben 100 milliárd forintot pumpált új beruházásokba, miközben K+F ráfordításai megközelítették a 93 milliárd forintot. Több mint 17 ezer fő munkáltatójaként egyben az ország egyik legnagyobb ipari foglalkoztatójáról beszélünk.

A folyamatos innováció jegyében a Robert Bosch Power Tool Kft. most két nagy lélegzetű projektet jelentett be összesen mintegy 70 milliárd forint értékben, amelyek 2024 végére készülhetnek el Miskolcon.

Egyrészt egy 54 milliárd forint értékű logisztikai és elosztóközpont jön létre a folyamatosan növekvő raktározási és disztribúciós igények kielégítésére. A csaknem 100 ezer négyzetméteres, magasan automatizált raktárkomplexum a vállalatcsoport elektromos kéziszerszám üzletágának vezető regionális elosztóközpontjává válhat. Ide kerül többek között a 2017 óta üzemelő, csomagolással foglalkozó Regionális Szolgáltató Központ is. Az újonnan épülő létesítmény továbbá késztermék- és alapanyagraktárként fog funkcionálni.

Másrészt több mint 15,7 milliárd forintot fordítanak a kéziszerszám üzem kapacitásbővítésére, amely mostanra a vállalatcsoport elektromos kéziszerszám üzletágában az európai akkumulátorgyártás kompetencia központjává vált. A beruházás innovatívabb akkumulátorok, illetve vezeték nélküli kézi-, valamint kerti szerszámok fejlesztését és gyártását teszi lehetővé.

A mostani bejelentések újabb adalékként szolgálnak arra, hogy a továbbra is legerősebb befektetői közösséget alkotó, a teljes hazai működőtőke-állomány 21,1%-áért felelős német vállalatok bizalma töretlen a magyar gazdaság iránt.