Automatizált egységgel bővül a vezető régiós növényolajgyár

Automatizált egységgel bővül a vezető régiós növényolajgyár

2022. 10. 20.

viterra ribbon

A Viterra Növényolajgyártó Kft. mintegy 66 millió eurós beruházással tovább modernizálja a Bács-Kiskun megyei Foktőn található növényolajgyárát, aminek eredményeképp automatizált növényolaj továbbfinomító egységet hoztak létre. A Viterra telephelye ezáltal a közép-kelet-európai régió egyik legmodernebb és legnagyobb olajfinomító létesítményévé vált. A bővítés 40 új munkatárs felvételét teszi lehetővé.

A 37 országban jelen lévő Viterra Limited a világ egyik legnagyobb ipari alapanyag és nyersanyag beszállítója.

A Viterra vállalatcsoport Magyarországon három cégből áll, amelyek gabonafélék, olajos magvak, növényolajok és állati takarmány-alapanyagok kereskedelmével és logisztikájával foglalkoznak, illetve gyártási és raktározási tevékenységet folytatnak. A Viterra Növényolajgyártó Kft. az egész közép-keleti-európai régió egyik legnagyobb növényolajgyárát működteti a Budapesttől mintegy 200 km-re délre található Foktőn.

david Mattiske

A mostani beruházás apropóján számos fejlesztésre került sor. Automatizált továbbfinomító egységet, valamint magfogadásra alkalmas vasúti terminált alakítottak ki, ezen túl pedig a telephely tanktartályparkját, illetve víz- és szennyvízkezelő egységét korszerűsítették.

A finomított olaj mintegy 90%-a exportra megy, és 30%-kal magasabb áron értékesíthető, mint a nyers olaj. A vasúti terminál létrehozása továbbá lehetővé teszi, hogy a vállalat csökkentse a közúti szállításból származó károsanyagkibocsátását.

A Viterra Növényolajgyártó Kft. 2020-ban elnyerte az Év Gyára díjat a 3-15 milliárd forintos éves nettó éves bevétellel rendelkező cégek kategóriában, és a jelenlegi bővítés tovább javítja versenyképességét.

A beruházás hűen tükrözi a folyamatosan fejlődő hazai élelmiszeripar stratégiai fontosságát, amelynek tekintetében a HIPA 66 pozitív döntésben működött közre 2014 és 2022 első fele között.

Joó István Szijjártó Péter