Az automatizálás specialista Balluff Veszprémben fejleszti intelligens alkalmazásait - VIDEÓRIPORT

Az automatizálás specialista Balluff Veszprémben fejleszti intelligens alkalmazásait - VIDEÓRIPORT

2021. 02. 10.

BalluffAz elektronikai alkatrészek gyártására specializálódott Balluff-Elektronika Kft. új kutatás-fejlesztési projektet indít, mely az ipari automatizálás számára készülő szenzorok, hálózati eszközök jelentős megújítását célozza. A közel 2,1 milliárd forintos beruházás 30 magasan képzett munkavállalónak teremt új munkahelyet, mellyel a vállalat 50%-os K+F kapacitásnövelést hajt végre.

A német családi tulajdonban lévő Balluff idén ünnepli 100 éves fennállását. Az automatizálás-specialista cég portfóliója többek között különböző szenzortechnikai-, RFID-, vizuális- és optikai azonosításra alkalmas termékeket, valamint ember-gép interfész termékeket, és biztonságtechnikai-, ipari hálózattechnológia termékeket tartalmaz. Gyártmányait számtalan iparágban alkalmazzák az autóipartól kezdve az élelmiszergyártáson át a gyógyszeriparig. Napjainkban a Balluff világszerte 68 országban van jelen; gyártóhelyekkel Magyarországon és Kínában rendelkezik.

A magyar leányvállalat a több mint 30 éves fennállása alatt a cégcsoport legnagyobb gyártási helyszínévé fejlődött. A 18.000 négyzetméter alapterületű veszprémi gyárban több mint 7.000 féle terméket állítanak elő, ezeket Németországba exportálják, majd értékesítési hálózatukon keresztül világszerte értékesítik. Veszprémben gyártott szenzor működik például az Audi és a Mercedes Benz magyarországi autó- és motorgyáraiban is.

A meghatározó gyártási pozíció mellett mára a veszprémi egység a cégcsoport kutatás-fejlesztési hálózatában is megkerülhetetlen helyszín, ezidáig 30 saját szabadalommal rendelkezik. Fejlesztési egységében a mérnökök új termékek ki-, valamint a meglévők továbbfejlesztésén dolgoznak; munkaidejük több mint 50 százalékát K+F tevékenység teszi ki. Az újonnan kifejlesztendő termékek elsődleges funkciójuk mellett (pozíció, elmozdulás, mozgási sebesség érzékelés, adatátvitel, ipari hálózati kommunikáció stb.) extra feladatként képessé válnak a gépek és ezek környezeti állapotának folyamatos monitorozására. A veszprémi fejlesztési tevékenységek meghatározó szerepet játszanak a jövő termékeinek megvalósításában.