Az Egis tovább növeli magyarországi hozzáadott értékteremtését - VIDEÓ RIPORT

Az Egis tovább növeli magyarországi hozzáadott értékteremtését - VIDEÓ RIPORT

2018. 11. 13.

Az Egis tovább növeli magyarországi hozzáadott értékteremtését

Mintegy 7 milliárd forint értékű beruházással fejleszti körmendi gyáregységét az Egis Gyógyszergyár Zrt. A további fejlődés érdekében a projekt kivitelezésével lehetővé válik a Highly Potent (HP), vagyis kis mennyiségben nagy biológiai hatást kifejtő, jellemzően onkológiai készítmények fejlesztése és gyártása. Emellett egy új csomagolóüzem kialakításával növelik a gyáregység kapacitását.

A több mint százéves múlttal rendelkező Egis Magyarország és egyben Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó gyógyszergyára. Magyarországon három gyáregységben fejlesztik és gyártják a gyógyszereket, amelyek közül kettő Budapesten, egy pedig Körmenden található. A vállalat több mint 5 milliárd tablettát, kapszulát és 150 millió dobozt meghaladó gyógyszert gyárt évente, mely termékeik 62 országban kaphatók. A mintegy 4500 embert foglalkoztató nemzetközi vállalatcsoport nagy hangsúlyt fektet a folyamatos fejlődést biztosító kutatás-fejlesztésre, melyre a 2016/2017-es üzleti évben 13 milliárd forintot költöttek.

Az Egis stratégiai célja a magas hozzáadott értékű generikus gyógyszerek fejlesztése és gyártása, ezen belül a termékportfólió bővítése onkológiai készítményekkel. E portfólió építése a licenctermékek forgalmazásával és egy speciális analitikai felszabadító laboratórium létrehozásával kezdődött, majd 2014-től a vállalat megkezdte kismolekulás generikus HP hatóanyagok és készítmények saját fejlesztését budapesti kutatás-fejlesztési laboratóriumaiban.

Az újabb beruházás megteremti a következő munkafázis, a fejlesztések méretnövelésének és e gyógyszerek kereskedelmi gyártásának feltételeit. A beruházás befejezésével a HP gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának összes munkafázisa megvalósíthatóvá válik az Egisben, ezáltal jelentősen megnő a Magyarországon belüli hozzáadott értékteremtés. Ezzel párhuzamosan – beleértve az Egis körmendi telephelyének szomszédos ingatlannal való bővítését – új korszerű gyógyszer-csomagolóüzemi kapacitásokat is létrehoznak.

Azáltal, hogy a HP onkológiai készítményfejlesztés és -gyártás összes munkafázisa a gyógyszergyár minőségbiztosítási kontrollja alá kerül, minden folyamatban egységesen ellenőrzött, Egis-minőségű hazai gyógyszerekkel tud hozzájárulni a vállalat a népbetegségnek számító daganatos megbetegedések terápiájához Magyarországon és a régióban egyaránt.

A magyarországi gyógyszeripar több mint 100 éves múltra tekint vissza, hagyományosan innováció vezérelt ágazat, a feldolgozóipari K+F közel 40%-át adja, emellett az export tekintetében is jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság teljesítményéhez.