Az év befektetőit jutalmazták a HIPA gálaestjén
HIPA

Az év befektetőit jutalmazták a HIPA gálaestjén

2023. 03. 23.

A hagyományoknak megfelelően idén is kiosztották a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismeréseit az „Év befektetője” gálán, ahol kilenc kategóriában hirdettek győztest. A díjakat Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Joó István, a HIPA vezérigazgatója adta át.

Az „Év befektetője" gálán minden esztendőben az elmúlt év legjelentősebb beruházásai részesülnek elismerésben. A 2022-es átadáson több új díjkategória is megjelent, illetve néhány korábbi valamelyest átalakult.

Ennek megfelelően ezúttal külön díjjal értékelték a legjobb új és állandó újrabefektetőt, illetve beruházásával a legkiemelkedőbb innovatív terméket létrehozó és a legnagyobb volumenű képzési programot indító vállalatot is. Ezen túl az életműdíj kategóriában volt díjazott, illetve a már bevett módon megválasztották az év beszállítóját és ipari parkját.

Tekintettel a rendkívüli befektetői aktivitásra, amely többek között a 6,5 milliárd eurós rekord beruházási volumenben testesült meg, számos elismerésre méltó projekt 2022-es esztendőben. Tavaly összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A külföldi működőtőke-beruházások (FDI) földrajzi eredetüket tekintve is kiegyensúlyozottak, hiszen a tőkeberuházások 48%-a keletről, míg 42%-a nyugatról érkezett, a magyar vállalatok által indított beruházások pedig a volumen 10%-át tették ki.

Az „Év befektetője” díjazottak esetében is megfigyelhető ez az egyenletes eloszlás, hiszen három-három ázsiai, nyugat-európai és magyar vállalat kapott elismerést azzal, hogy a beszállítói és az ipari park kategóriában értelemszerűen minden alkalommal hazai szereplőnek osztanak díjat.

Minden gazdasági nehézség ellenére a magyar Kormány kitart azon elkötelezettsége mellett, hogy a beruházásösztönzést továbbra is kiemelten kezeli, és minden lehetséges módon támogatja a befektetők prosperálását, ami nemcsak a gazdasági szereplők érdeke, hanem egyben Magyarország fejlődésének egyik kulcsfontosságú záloga

– mondta Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes.

Relációs bontásban Dél-Korea ismét a legnagyobb beruházónak bizonyult azáltal, hogy 2019 és 2021 után 2022-ben is a legtöbb működőtőkét hazánkba hozó ország volt, ezúttal 2,8 milliárd eurót befektetve. Az ázsiai ország emellett a projektszámok, valamint a munkahelyteremtés kategóriájában is remekelt, mivel minden negyedik új állás és minden tizedik projekt dél-koreai vonatkozású. Az akkumulátorokhoz szeparátor fóliát gyártó W-Scope például egymaga 720 millió eurót fektetett be.

A német vállalatok a hagyományokhoz híven erősen teljesítettek, hiszen a beruházási volumen harminc százalékáért voltak felelősek, a legtöbb, mintegy 25 projektet jelentettek be, valamint befektetéseikkel hatezer új munkavállaló felvételének feltétételeit teremtették meg, ami összes újonnan létrejövő munkahely 40%-a.

Továbbra is töretlen a külföldi befektetők bizalma hazánk iránt, ugyanakkor ennyire bizonytalan és folyamatosan változó gazdasági környezetben minden korábbinál fontosabbá vált az a munka, amit velük közösen végzünk. Kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon minden rendelkezésre áll a befektetői szándékkal rendelkező vállalatok igényeinek teljesítésére

– mondta Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

Ágazati szinten az elektronika, a járműipar és az élelmiszeripar megőrizte domináns pozícióját. Az elektronika a teljes beruházási volumen 43%-át vonzotta, míg a járműipar és az élelmiszeripar együttesen az összes projekt 37%-át, illetve az új munkahelyek 44%-át teszi ki.

Lényeges eredmény az is, hogy 2022-ben 20 projekt ügyében született pozitív döntés mintegy 2.500 munkahelyet teremtve az üzleti szolgáltató központok, az IT és a K+F területén, ami fontos lépés Magyarország azon erőfeszítésében, hogy a lehető legtöbb magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari beruházást legyen képes megvalósítani.

A HIPA „Év Befektetője 2022” díjazottjai

Az év stratégiai befektetése, CATL

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) globális új energia technológiai piacvezető. A vállalat Debrecenben megvalósítandó 7,3 milliárd euró értékű projektje hazánk legnagyobb zöldmezős működőtőke-beruházása, míg az Európai Unióban az elmúlt évtizedben indított öt legjelentősebb volumenű külföldi működőtőke-beruházás közé tartozik. A CATL németországi üzeme után második európai gyárának helyszínéül választotta Magyarországot, ahol több ezer munkahelyet tervez létrehozni. A kínai cég kiemelt autóipari partnereinek közelsége miatt debreceni üzeme révén képes lesz jobban kielégíteni az európai piac akkumulátorkeresletét, hozzájárul az e-mobilitás és az európai energetikai átállás felgyorsításához, valamint Magyarország karbonsemlegesség megvalósítására tett vállalásához.

Az év új beruházója, W-Scope

A koreai tulajdonú W-Scope az elektromos járművek lítiumion-akkumulátoraiban használt szeparátorfilm egyik legnagyobb gyártója. A vállalat 2022 júniusában jelentette be, hogy 720 millió EUR értékű beruházást valósít meg Nyíregyházán, amelynek köszönhetően évente akár 1,2 milliárd négyzetméter szeparátorfilm készülhet. A W-Scope ezzel első Ázsián kívüli nagyberuházását hozza létre Magyarországon, amelynek során 1200 új munkahely létesítését tűzte ki célul, így az egyik legnagyobb foglalkoztató lesz a nyírségi vármegyeszékhelyen. A 82 hektáron megvalósuló beruházás Nyíregyháza Déli Ipari Parkjában folyamatban van.

Az év állandó újrabefektetője, Nestlé

A Nestlé Hungária Kft. 2.500 munkatársával a legnagyobb svájci tulajdonú foglakoztató hazánkban. A vállalat 2010 és 2023 között négy beruházási ütem megvalósításával megtöbbszörözte kibocsátását a büki Nestlé PURINA állateledel üzemében, ahol hazánkban elsőként száraz és nedves állateledel előállítását egyaránt végzik. A büki gyárban ma közel 1400 fő dolgozik, az ott előállított termékeket pedig a világ több mint 50 országában értékesítik. A 2023 januárjában bejelentett, közel 140 milliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházásokkal a Nestlé Magyarország történelmének legnagyobb élelmiszeripari beruházását kezdte meg, miközben 30 éves hazai jelenléte alatt három hazai gyártóüzemében eddig összesen 325 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be.

Befektetői életműdíj, Mercedes-Benz

A Magyarországon 2012 óta termelést folytató Mercedes-Benz a magyar gazdaság egyik meghatározó befektetője és munkaadója. A világon kizárólag a kecskeméti üzemben készül a CLA Coupé és a CLA Shooting Brake, míg az első Magyarországon, sorozatban gyártott tisztán elektromos meghajtású járművet, az EQB-t Kínát leszámítva a teljes világpiacra szintén egyedül a magyar telephelyen gyártják. A német vállalat a kezdetektől folyamatosan fejleszti kecskeméti üzemét, legutóbb 2022 júliusában jelentette be, hogy több mint egy milliárd eurós beruházást hajt végre az elektromos hajtásra való átállás érdekében, aminek keretében új összeszerelő és karosszéria gyártósorokat telepít. A vállalat legutóbb elkészült fejlesztésének köszönhetően 2022 őszén megkezdődött a termelés a cég új présüzemében, amely még több „Made in Kecskemét” alkatrésszel látja el a Mercedes-Benz globális termelési hálózatát. A Mercedes-Benz magyarországi operációja 2021-ben elérte a másfél milliós legyártott darabszámot.

Az év innovatív termék befektetése, NIO

Az autóipart érintő elektromos átmenet egyik leggyorsabban növekvő szereplője a prémium elektromos autók gyártására szakosodott kínai NIO, amely 2022 szeptemberében adta át első európai gyártóegységét Biatorbágyon, ahol több mint 100 új munkahely jön létre. A vállalat által megvalósított „akkumulátorcserélő állomás” koncepció innovatív módon nem csupán a töltési idő hosszát csökkenti jelentősen, hanem rugalmas megoldással reflektál az ügyfelek hétköznapokban változó igényeire. A NIO akkumulátorcserélő állomásain automatizált folyamat keretében a járműben lévő lemerült akkumulátort öt perc alatt teljesen feltöltöttre cserélik, így a vezető azonnal folytathatja útját. A 10.000 négyzetméteres biatorbágyi üzemben havonta 20 akkumulátorcserélő állomást terveznek gyártani európai exportra.

Az év K+F beruházója, Continental Csoport – Continental Automotive Hungary Kft.

A Continental csoport jövőbemutató autóipari fejlesztőközpontokkal, tesztpályával, hat gyárral, regionális gumiabroncs kereskedelmi központtal van jelen Magyarországon. Veszprémi fejlesztő központjában már 2001 óta biztosítja a legújabb generációs járműdinamikai és menetbiztonsági megoldásokat ügyfeleinek. A kollégák Kelet-Európa legnagyobb, saját tulajdonban lévő tesztpályáján elektronikus vezérlésű fékrendszerek és azok komponenseinek fejlesztésén és tesztelésén dolgoznak egy balesetmentes jövőért. A budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központ 2018-ban indult útjára, majd tevékenységük a 2022 szeptemberében létrejött Alkalmazás-fejlesztési Központtal egészült ki. A két központhoz 2022 végén csatlakozott szegedi és debreceni tevékenységének elindításával a Continental Autonomous Mobility Hungary, amely több mint kétszáz munkatárssal, immár országos szoftverfejlesztési hálózattal dolgozik vezetéstámogató és automatizált járművezetéshez kapcsolódó technológiák fejlesztésén.

Az év legnagyobb volumenű képzési programja, Vajda Papír

Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda Papír Csoport családi vállalkozásként indult 1999-ben, és időközben egy 650 főt foglalkoztató, iparági csúcstechnológiát alkalmazó nagyvállalattá nőtte ki magát, amelynek papírtermékeit több mint 30 országba szállítják. A munkatársak fenntartható üzletmenethez elengedhetetlen motiváltságának és elkötelezettségének fokozására a Vajda Papír 4 millió eurós képzési projektet indított 500 munkavállaló részvételével, akik közül hatvanan egy új 64,2 millió eurós beruházásnak köszönhetően csatlakozhatnak az állományhoz. A program célja a papír alapanyag ismeretek elmélyítése, illetve a feldolgozó és alappapírgyártó gépek hatékonyságának növelése. Ezentúl a dolgozók többek között modern termelési technikákkal, számítógépes programokkal, ismeretekkel fejleszthetik tudásukat.

Az év ipari parkja, Makói Ipari Park

Nagy népszerűségének köszönhetően a 100%-os önkormányzati tulajdonban álló Makói Ipari Parkban ugyan mindössze 30 hektárnyi terület maradt elérhető, már zajlik a további bővítési irányok feltérképezése a jövőbeli befektetői igények kiszolgálására. Az ipari park közkedveltsége többek között a magas színvonalú infrastrukturális háttérnek, az M43-as autópályához való közelségnek és a teherforgalmi rakodást is lehetővé tevő közvetlen vasúti összeköttetésnek tudható be. Ezen túl a közeli Szegedi Tudományegyetem jóvoltából biztosított szakképzett utánpótlás, valamint Makó Város Önkormányzatának gazdaságfejlesztés iránti elhivatottsága és sikeres befektetésösztönzési politikája szintén nagyban hozzájárul a Makói Ipari Park sikerességéhez. A lokációt eddig több mint 30 cég választotta működésének helyszínéül, és a HIPA csak 2022-ben számos alkalommal ajánlotta ki a Magyarországon telephelyet kereső befektetők számára.

Az év beszállítója, Titán’94 Kft.

A TITÁN'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. egy 100%-ban magyar tulajdonú kkv. A vállalat szerszámgyártással, préseléssel, és hegesztéssel foglalkozik, ami lőrinci telephelyén kiegészült egy új hőkezelő- és szerszám gyártócsarnokkal. A 90 főt foglalkoztató vállalkozás 27 éve a Magyar Suzuki Zrt. közvetlen beszállítója, de a stabilitás érdekében járműipari tevékenysége mellett elektronikai, szaniter termékeket is gyárt, és többek között olyan partnereket szolgál ki, mint például a Toyo Seat, a VNT Metal Hungary, az ICS Automotive és a WMU Bavaria. A TITÁN ’94 az utóbbi négy évben indult fejlesztési projektek keretében összesen több mint 1 milliárd forintot fordított eszközparkjának, informatikai rendszerének, valamint infrastruktúrájának fejlesztésére.

Kapcsolódó cikkek