Az onkoterápiában megkerülhetetlen Varian jelentős magyarországi fejlesztést hajtott végre

Az onkoterápiában megkerülhetetlen Varian jelentős magyarországi fejlesztést hajtott végre

2021. 09. 02.

Az orvostechnológiai szektorban érdekelt Varian Medical Systems Hungary az elmúlt 3 esztendőben sugárterápiás technológiafejlesztést hajtott végre Magyarországon, valamint budapesti K+F központját is bővítette. A több mint 2,7 milliárd forint összköltségű K+F projekttel a vállalat 30 új magas hozzáadott értékű munkahelyet teremtett.

Az amerikai gyökerű Varian Medical Systems cég 1937-ben szabadalmaztatott klisztron eszköze számos egyéb felhasználás mellett lehetővé tette az onkoterápia egyik alappillérét képező sugárterápiás kezelések technológiai forradalmasítását és a lineáris gyorsító berendezések kifejlesztését.

A Varian cég napjainkra az orvostechnológiai szektor egyik legkiemelkedőbb szereplőjévé nőte ki magát, világszerte több mint 10,000 alkalmazottal, a cég által fejlesztett és gyártott berendezések és rendszerek pedig daganatos betegek millióinak napi kezelését biztosítják a világ minden országában. A cég mára a német Siemens cégcsoporthoz tartozik.

A Varian 2012-ben Budapesten hozta létre első kelet-európai irodáját, mely dinamikusan növekvő kutatás-fejlesztési részleggel is rendelkezik. A cég létszáma 2021 végére meg fogja közelíteni a 300 főt, mely főként a fejlesztőmérnöki és üzleti folyamatokat támogató részlegek bővülésének köszönhető.

A Varian Medical Systems Hungary Kft. beruházása keretében a vállalat az elmúlt 3 esztendőben sugárterápiás technológiafejlesztést hajtott végre. Magyarországon a jelenlegi 13 sugárterápiás központból 11 használ Varian technológiát - 2010 előtt csupán egyetlen kórház rendelkezett Varian gépekkel-, lehetővé téve a legkorszerűbb onkoterápiás technikák alkalmazását mindegyik központban.