Baromfimelléktermék-feldolgozó üzemet hoznak létre Kisvárdán - VIDEÓRIPORT

Baromfimelléktermék-feldolgozó üzemet hoznak létre Kisvárdán - VIDEÓRIPORT

2019. 05. 22.

A poultry by-product processing plant to be established in Kisvárda

A Várda Meat egy baromfi vágási-melléktermék feldolgozó zöldmezős üzem létrehozását jelentette be Kisvárdán. A létesítmény alapkőletételén elhangzott: a közel négymilliárd forint értékű beruházás 50 főnek biztosít majd új munkalehetőséget.

<

A gyártáshoz felhasznált alapanyagot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a környék vágóhídjairól tudják majd nagy mennyiségben és alacsony logisztikai költséggel beszerezni, így a megszerzett árelőnyt az értékesítési piacon is érvényesíteni tudják majd. Az üzemben két egymástól különálló gyártóvonal kialakítását tervezik, az így kapott termékeket pedig állateledel, haltáp és prémium kozmetikai ipari termék előállításához lehet majd felhasználni.

A 2013-ban alapított Várda Meat Kft. konyhakész, úgynevezett kényelmi ételek gyártásával és értékesítésével foglalkozik, amelyeket 100%-ban Angliába exportálnak. Ezen felül tovább feldolgozott baromfi húsalapanyagok szortírozásával, egalizálásával is foglalkoznak.

A magyar nemzetgazdaság egyik hagyományos húzóágazata az élelmiszeripar, amit a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt projektek is jól mutatnak: az élelmiszeripar évek óta a dobogón szerepel a legtöbb működőtőke beruházást felmutató iparágak között. 2018-ban a magyar élelmiszeripar - hétszázalékos emelkedés után - 3235 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő. A teljes feldolgozóipari kibocsátás egytizede érkezett ebből a szektorból. Az ágazatban 151 ezer ember dolgozik, a baromfihús-kivitel 220 ezer tonna volt tavaly, ami 30 ezer tonnával több, mint 2017-ben.