Bővíti gyöngyösi üzemét a német B. Braun

Bővíti gyöngyösi üzemét a német B. Braun

2018. 01. 18.

A vállalat és a kormányzat képviselői a beruházás bejelentésén

Kapacitásbővítésbe kezd a magyarországi egészségügyi piac egyik meghatározó szereplője, a német érdekeltségű B. Braun Medical. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével megvalósuló 31 milliárd forint értékű beruházás kapcsán 407 új munkahely jön létre. A projekt befejeztével a gyöngyösi gyárban a tervek szerint duplájára nőhet a legyártott orvosi eszközök száma. A kapacitás bővítés mellett a gyöngyösi gyár kutatási és fejlesztési tevékenységének, valamint a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően az exportra gyártott termékek hozzáadott értéke is folyamatosan növekszik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A közel 180 éves hagyományokkal rendelkező nemzetközi B. Braun csoport a világ egyik vezető egészségügyi vállalkozása, mely 64 országban több mint 58 ezer munkatársat foglalkoztat. Árbevétele 2016-ban 6,471 milliárd euró volt.

Magyarországon a vállalatcsoportot a B. Braun Medical Kft., a B. Braun Avitum Hungary Zrt. és a B. Braun Trading Kft. képviseli. A három cég hazánkban 2000 főt foglalkoztat és 40 milliárd forintos éves árbevételével a magyarországi egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője. Ennek megfelelően számos területen szolgálja az egészségügyet, úgy, mint orvosi eszközök gyártása és forgalmazása, országos dialízis hálózat működtetése, orvosi szoftverek fejlesztése, valamint egészségügyi képzések szervezése. A B. Braun Magyarországon az elmúlt 25 évben 60 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre.

A B. Braun Medical több mint 1000 embert foglalkoztató gyöngyösi gyára a térség egyik legnagyobb munkaadója, amely 800-féle különböző, egyszer használatos orvosi eszközt gyárt a nemzetközi és hazai egészségügyi intézmények számára. A 17 ezer négyzetméter alapterületű gyáregység tisztaterében a legkorszerűbb fröccsöntő, extruder és automata gépekkel, valamint magas fokú precizitást igénylő kézi szereléssel folyik a munka. Évente 65 millió orvosi eszköz kerül ki innen, de a gyártott termékek száma a tervezett beruházás következtében 120 millióra növekszik.

A B. Braun gyöngyösi orvosieszköz-gyára 1991-es alapítása óta folyamatosan bővül: mind területileg, mind a munkatársak számát és az alkalmazott technológiákat tekintve. Az üzem 2011 és 2013 között kétszeresére nőtt, 2015-re pedig kiépítették a fröccsöntési technológiát, amelynek eredményeként a dialízis-szerelékek gyártási folyamata az orvosi tisztaságú műanyag granulátum feldolgozásától az elkészült termékek becsomagolásáig már teljes egészében a gyárban valósul meg.

Fontos és kiemelendő részleg B. Braun Medical Kft. fejlesztési divíziója, ahol dialíziskészülékek hardver- és szoftverfejlesztését, valamint infúziós pumpák szoftverfejlesztését végzik. A divízió 100 magyar fejlesztőmérnököt foglalkoztat a B. Braun nemzetközi orvosiszoftver-fejlesztő központjaként is működő budapesti irodájában. Németországon kívül a B. Braun-cégcsoporton belül az egyetlen olyan egység, ahol kutatás-fejlesztési tevékenységet is folytatnak.