Budaörsön hozza létre európai gyógyszerbiztonsági központját a Roche - VIDEÓRIPORT

Budaörsön hozza létre európai gyógyszerbiztonsági központját a Roche - VIDEÓRIPORT

2019. 09. 26.

Padraic Ward, Head of Pharma International, F. Hoffmann-La Roche

Magyarországot választotta első európai Farmakovigilanciai Központjának (PV HUB) helyszínéül a Roche. A Budaörsön létesülő PV HUB a globális biotechnológiai vállalat legnagyobb ilyen irodája lesz, amely a Roche gyógyszeripari termékek gyógyszerbiztonsági adatainak elemzését és kutatását fogja végezni, 25 magas hozzáadott értékű munkahelyet létrehozva.

A több mint egy évszázados történelemmel rendelkező, bázeli székhelyű Roche vezető biotechnológiai vállalatként differenciált gyógyszerekkel kezeli az onkológiai, immunológiai és fertőző betegségeket, a szem és a központi idegrendszer betegségeit, de számos más területen is élen jár. Az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyszereket tartalmazó listáján több, mint harminc Roche-fejlesztésű gyógyszer szerepel, többek között antibiotikumok, malária elleni és onkológiai készítmények is. A világ 100 országában jelenlévő svájci vállalat 2018-ban 94.442 embert foglalkoztatott világszerte, valamint 11 milliárd svájci frankot költött K+F tevékenységre.

A Roche 35 éve, 1984-ben hozta létre hazai képviseletét, egy tudományos központot Budapesten. A központ 1991-ben egy diagnosztikai képviselettel bővült, ettől az évtől vált elérhetővé a Roche minden terméke Magyarországon, majd 2006-ban ismét hazánk mellett döntöttek, és itt hozták létre pénzügyi, HR, és informatikai területen támogatást nyújtó szolgáltatóközpontjukat is. A cég 2018-ban 82 gyógyszerészeti klinikai vizsgálatot végzett hazánkban, több mint 750 beteg bevonásával, mellyel lehetőséget teremt a legújabb vizsgálati készítményekhez való hozzáférésre a magyar betegek számára. A Roche Magyarország legfontosabb célkitűzése, hogy a személyre szabott kezelések minél hamarabb széles körben elérhetővé váljanak.

A mostani beruházási döntés alapján a Roche egy olyan gyógyszerbiztonsági egységet (PV HUB) alakít ki Magyarországon, amely központosítva végez el egyes feladatokat más országok számára. A Farmakovigilancia Központ a Roche budaörsi irodájában fogja megkezdeni működését, fő feladata az Európai Unió 26 tagállamából és 6 balkáni országból beérkező – Roche gyógyszerekkel kapcsolatos – mellékhatás-jelentések egységes, magas színvonalú feldolgozása, gyógyszerbiztonsági adatok kutatása. A PV HUB közvetlenül a bázeli központnak jelent majd, és 25 új, magas hozzáadott értékű munkahelyet hoz létre a következő években.

Kapcsolódó cikkek