Budapestre új, mesterséges intelligencia alapú tumordiagnosztikai kutatóközpont költözött

Budapestre új, mesterséges intelligencia alapú tumordiagnosztikai kutatóközpont költözött

2023. 03. 23.

Új Patológiai Innovációs Inkubátor központot avattak Budapesten azzal a céllal, hogy a digitális patológia területén piacvezető 3DHISTECH Kft. és a japán PHC Holding tagjaként működő Epredia együttműködésében nagyszabású K+F projekt indulhasson. A fókuszban a daganatos betegségek gyorsabb és precízebb diagnosztizálására alkalmas módszerek és berendezések fejlesztése lesz. A projekt forrásigénye 1,5 milliárd forint és mintegy 20 K+F munkahely jön létre.

A több díjjal is jutalmazott 3D HISTECH Kft. a Semmelweis Egyetem egyik spin-off vállalataként indult, amely diszruptív technológiájával a digitális patológia terén vált ismertté. A cég digitális mikroszkópok, patológiai rendszerek, szövet microarray rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Digitális mikroszkópjai különösen világszínvonalúak.

A 3DHISTECH a japán PHC Holding tagjával, az Eprediával társult, hogy közös Patológiai Innovációs Inkubátor központot hozzon létre azzal a céllal, hogy a digitális patológia és a biotechnológia területén áttörő sikereket érjenek el és kutatás-fejlesztést végezzenek különböző innovatív orvosdiagnosztikai megoldásokhoz.

A két vállalat a kiváló magyar szakértelemre épít, és a kulcsfontosságú forrástámogatás mellett tudástranszfer is érkezik az újonnan induló inkubátorba. A másfél milliárd forintos projekt keretében olyan komplex mesterséges intelligencia alapú orvostechnikai berendezés fejlesztése válik lehetővé, amely segít a rákgyógyászatban a személyre szabott diagnosztika és terápia kialakításában. A diagnózis felállításához szükséges idő akár felére rövidülhet, minimális beavatkozással pedig több patológiai munkafolyamat válik automatizálhatóvá. A 3DHISTECH és az Epredia erőforrásainak ily módon történő egyesítése a várakozások szerint növeli a két vállalat piaci súlyát.