Debrecenben nyitja meg első európai gyárát az EcoPro BM

Debrecenben nyitja meg első európai gyárát az EcoPro BM

2021. 12. 08.

A dél-koreai EcoPro BM Debrecenben nyitja meg első európai gyáregységét, mely egyben az első Koreán kívüli jelenléte a vállalatnak. A beruházás volumene 264 milliárd forint. Az elektromos járművekhez elengedhetetlen lítium-ionos akkumulátorokhoz szükséges katódanyagot gyártó beruházásának köszönhetően 631 új munkahely jön létre. Az üzem kapacitása 108 ezer tonna katód alapanyag lesz, ami 1,35 millió elektromos autó akkumulátorához elegendő mennyiséget jelent.

Az 1998-ban alapított EcoPro tevékenysége napjainkban 2 fő területre osztható: környezetvédelem és IT/energia. Az utóbbi területhez kapcsolódik a lítium-ionos akkumulátorok előállításához szükséges katódanyag gyártása. Az EcoPro BM volt az első olyan vállalat Dél-Koreában, amely kifejlesztette és elindította a katódok tömeggyártását. 2018-ban a világon elsőként tudott 80%-os nikkel tartalmú katódokat tudott gyártani. 2008 óta a Samsung rendszeres beszállítója, de együtt dolgozik a Hyundai Heavy Industries társasággal is.

Szakértői becslés szerint az eladott elektromos autók száma 2030-ra várhatóan több mint 25 millióra fog emelkedni, azaz alig egy évtized alatt megtízszereződik az értékesített elektromos autók száma. Ez is mutatja a járműiparban zajló változásokat: a jövő az elektromobilitásé és az elektromos autóké.

A legnagyobb autógyártók számára létfontosságúvá vált, hogy a folyamatosan emelkedő kereslet hatására anyagi és logisztikai megfontolásból ne Távol-Keletről kelljen importálniuk a jövő autóinak akkumulátorait, hanem azokat itt, az európai kontinensen gyártsák. Az EcoPro BM döntése pedig segíti abban, hogy Magyarország megerősítse kiemelt szerepét az elektromobilitás terén.