Díszebéd a japán-magyar kapcsolatok 150. évfordulója alkalmából - VIDEÓ
HIPA

Díszebéd a japán-magyar kapcsolatok 150. évfordulója alkalmából - VIDEÓ

2019. 05. 31.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke és Osamu Suzuki, a Suzuki motor Corporation igazgatóságának elnöke

A japán-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 150. évfordulója alkalmából adott díszebédet a Magyarországon is jelen lévő japán cégek képviselőinek a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2019. május 30-án a Vigadóban.

<

A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szato Kuni, Japán magyarországi nagykövete, Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation korábbi elnöke és Ésik Róbert, a HIPA elnöke.

A japán vállalatok fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság megerősítésében, egyebek között hozzájárultak a magyar GDP első negyedévben mért 5,3 százalékos bővüléséhez, amellyel Magyarország érte el az Európai Unióban a leggyorsabb növekedési ütemet - mondta beszédében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: mindig a kölcsönös tiszteletre épült Magyarország és Japán, a magyar és a japán nép együttműködése, amely talán soha nem volt olyan stabil és eredményes, mint manapság.

Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation igazgatóságának elnöke

Jelenleg több mint 160 japán cég található meg Magyarországon, amelyek több tízezer embernek adnak munkát. Japán a legnagyobb ázsiai zöldmezős beruházó Magyarországon, és Japán a legnagyobb ázsiai felvevőpiaca a magyar élelmiszeripari termékeknek. A japán vállalatok kiemelkedő hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak, különösen azokban az iparágakban, amelyeket a leginkább érinti a negyedik ipari forradalomnak nevezett átalakulás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Japán és az Osztrák-Magyar Monarchia 1869-ben kötött barátsági, kereskedelmi és hajózási egyezményt. A szigetország és Magyarország azóta is kitűnő kapcsolatokat tart fent többek között a kereskedelem, az üzleti élet, a tudományok, a kultúra és a sport területén. A kapcsolatfelvétel 150., idei évfordulója alkalmából Magyarország tovább népszerűsíti a magyar komolyzenét és zenepedagógiát Japánban, emellett kiállítást, innovációs konferenciát és sportrendezvényeket is szervez a szigetországban.