E-autó alkatrészgyártó beruházással élénkül tovább a hazai elektromos járműipari ökoszisztéma

E-autó alkatrészgyártó beruházással élénkül tovább a hazai elektromos járműipari ökoszisztéma

2022. 09. 06.

Halms Hungary Kft1

A kínai tulajdonú Halms Hungary Kft. 43 millió eurót ruház be Debrecenben e-autó alkatrészgyártás céljából, hogy közelebbről és gyorsabban tudjon reagálni európai vevői igényeire. A 300 új munkahely létrehozásával járó projekt tovább gazdagítja a már eleve rendkívül élénk hazai e-jármű ökoszisztémát.

A kínai székhelyű Zhejiang Huashuo Technology Co., Ltd. e-járművek vezérlőrendszereihez gyárt és fejleszt alumínium alkatrészeket, valamint karosszéria elemeket. A vállalat Kínában, Dél-Koreában és Európában van jelen, vevői között pedig többek között vezető globális járműipari szereplők találhatók. 

A magyar leányvállalat, a Halms Hungary Kft. most bejelentette, hogy új üzemet létesít Debrecenben járműipari alkatrészek, köztük motorházak, sebességváltók és inverterházak gyártására.

A Huashuo, amely a világon piacvezető az e-autó motorházgyártásban, valamint Kínában a könnyűfémöntés területén is az élen jár, abból a megfontolásból döntött e stratégiai lépés mellett, hogy felgyorsítsa a vállalat fejlődését, és hogy javítsa az európai vevőivel fennálló együttműködést.

Kezdetben egy 10.000 négyzetméteres csarnokot bérelnek a debreceni Déli Ipari Parkban megmunkálás, mosás, tesztelés és tárolás céljából, ahol a gyártás 2023. márciusban indulhat. Ezt követően egy 20.000 négyzetméteres csarnokot építenek fel a helyszínen, ahova egy kemence, valamint magas nyomású öntőgépek kerülnek. Ez esetben a gyártás beindítását 2023 decemberére tervezik.

A debreceni üzem a legmagasabb színvonalú, digitális hálózatba kapcsolt magas nyomású öntőgépeknek és teljesen automatizált gyártósoroknak ad otthont, és mint ilyet, a Huashuo Csoporton belül zsinórmértékként fogják alkalmazni. Ennek megfelelően a kínai vállalat hosszú távra tervez.