Egy lépésben két üzemet létesít Sóskúton a Dongwha - VIDEÓRIPORT

Egy lépésben két üzemet létesít Sóskúton a Dongwha - VIDEÓRIPORT

2020. 09. 03.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Magyarországon hozza létre első európai egységeit a Dongwha. A dél-koreai vállalat 32,1 millió euró (11 milliárd forint) értékű beruházásának keretében rögtön két egységet is felépít Sóskúton: egy elektrolit-gyártó, valamint egy NMP nevű oldószert újrahasznosító üzemet. Mindkét tevékenység szervesen illeszkedik az elektromos autók akkumulátor-gyártási értékláncba, 90 új, jelentős részben mérnöki munkahelyet létrehozva.

A Dongwha 1948-ban jött létre, kezdetben fa alapanyagú termékek gyártására fókuszáló cégként, mára tevékenységi köre jelentősen kiszélesedett, többek között az új húzóágazatot jelentő vegyi anyagokra. A szöuli székhelyű vállalatcsoportot 1995 óta jegyzik a dél-koreai tőzsdén. 2019-ben globálisan 923 millió dollár árbevételt ért el, mintegy 2800 munkavállalót foglalkoztatva.

A Dongwha Electrolyte elektrolitos lítiumion-akkumulátorok gyártásával foglalkozik, termékeit elsősorban a hordozható elektronikus eszközökben használják. A vállalat jelenleg Dél-Koreán kívül – ahol rendelkeznek egy K+F központtal is – Kínában és Malajziában vannak még jelen, a legutóbbi adatok szerint összesen 160 főnek munkát adva.

A Sóskúton felépülő két új egység további 90 munkahelyet hoz létre a Dongwha Electrolyte divíziójában. Az 5400 négyzetméteres elektrolitgyár Magyarország és a régió akkumulátor gyártóit fogja ellátni elektrolittal, míg a 7200 négyzetméteres NMP újrahasznosító üzem az akkumulátor gyártás fenntarthatóságát segíti elő.

A dél-koreai vállalat ezzel a két beruházással Magyarországon keresztül alapozza meg európai jelenlétét, tovább erősítve hazánk pozícióját az elektromobilitás területén.