Egyedülálló fejlődésének elismeréseként az Arconic kapta a Chain Bridge Budapest díjat - VIDEÓ

Egyedülálló fejlődésének elismeréseként az Arconic kapta a Chain Bridge Budapest díjat - VIDEÓ

2019. 09. 26.

Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója

A hazai befektetési lehetőségeket és eredményeket bemutató üzleti fórumot rendeztek Magyarország New York-i Főkonzulátusán. A „Hungary: Where Innovation Creates Value" címmel szervezett esemény keretein belül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója immáron harmadik alkalommal adta át „Chain Bridge Budapest" díjat. Az elismerést 2019-ben az Arconic érdemelte ki, hiszen az amerikai vállalat egészen egyedülálló fejlődési pályát járt be az elmúlt bő két évtized alatt Székesfehérváron.

Az Arconic már mintegy negyed százados magyarországi jelenléte alatt jelentős gyártó és támogató tevékenységeket telepített Székesfehérvárra és Nemesvámosra, többek között járműipari, űripari, szállítmányozási és ipari szektorokat kiszolgálva. A fejlett technológiáknak, valamint az elkötelezett hazai munkaerőnek köszönhetően már a vállalat öt üzletága is jelen van az országban, egyben az Arconic Magyarország top 10 gyártásban érdekelt amerikai működőtőke-beruházójának egyike.

Az amerikai vállalat 1996-ban, az elsők között hozott létre hazánkban üzleti szolgáltató központot, amely azóta már a vállalatcsoport globális pénzügyi és adminisztratív támogatása mellett a magyarországi működéshez is aktívan hozzájárul.

Merrick Murphy, az Arconic keréktermék divíziójának elnöke, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A magyar kormány stratégiai partnereként az Arconic jelenleg összesen 2200 főt foglalkoztat, valamint hat felsőoktatási intézménnyel is szorosan együttműködik, valamint részt vesz a duális képzési rendszerben.

A vállalat legújabb magyarországi beruházásával 110 millió euró értékben fejlesztik a keréktermék divízió európai központjaként is szolgáló székesfehérvári központot. A hamarosan lezáruló zöldmezős projekt eredményeként megduplázódik az üzem tehergépjármű alumínium felniket gyártó kapacitása.

Az Arconic magyarországi története mintapéldája annak, amiért dolgozunk: egy kisebb üzemmel, egyszerűbb gyártással hazánkba települő amerikai befektető az elmúlt évtizedek alatt, folyamatos bővítésekkel és technológiai fejlesztésekkel egyik legmodernebb egységévé, egyben keréktermék üzletágának európai központjává léptette elő székesfehérvári központját. Az évek során a termelő tevékenységek mellett további magas hozzáadott értékű munkahelyeket létrehozva egy üzleti szolgáltató központot is Magyarországra telepítettek, így az Arconic magyarországi jelenléte egy igazi sikertörténet mind a vállalat, mind pedig hazánk számára

– hangsúlyozta Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója.

A „Chain Bridge Budapest" díjat tehát első, gyártással foglalkozó vállalatként az Arconic kapja kiemelkedő magyarországi fejlődésért és eredményeiért, amely további jelentős potenciált rejt magában.