Elkészült a Krones első Németországon kívüli európai üzeme Debrecenben - VIDEÓRIPORT
HIPA

Elkészült a Krones első Németországon kívüli európai üzeme Debrecenben - VIDEÓRIPORT

2019. 09. 19.

Elkészült a Krones első Németországon kívüli üzeme Debrecenben

Ünnepélyes keretek között átadták a német Krones AG első anyaországon kívüli európai termelőegységét Debrecenben. A mintegy 15 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás eredményeként felépült gyártóegységben a legújabb technológiával folyik majd az ital és folyékony élelmiszeripari termékeket palackozó gépek előállítása, elsősorban a vállalat európai partnerei számára.

Az 1951-ben alapított német Krones AG világszerte jól ismert a folyamat-, töltés- és csomagolástechnológia területén; ital és folyékony élelmiszeripari termékeket előállító üzemek számára tervez, fejleszt és állít elő a teljes termelési értékláncot lefedő gépeket és teljes gépsorokat. A több mint 17 000 főt foglalkoztató cégcsoport az egyedi gyártógépektől az információ-technológiai megoldásokon és gyártervezésen át, a logisztikai rendszerekig teljes körű megoldásokat kínál. Berendezéseik palackok, dobozok és alakos tartályok millióit dolgozzák fel naponta, elsősorban sörgyárakban, üdítőital-gyárakban, valamint a vegy-, gyógyszer- és kozmetikai iparban. A világon minden negyedik, Európában minden második palack Krones gép segítségével készül.

Két évvel a beruházás bejelentése, valamint egy évvel az alapkőletétel után elkészült a Krones első Németországon kívüli üzeme Debrecenben. A beruházási döntés meghozatalakor a város mellett szólt mindenekelőtt a jó logisztikai kapcsolat, a fejlett infrastruktúra, a kiválóan képzett szakemberek, valamint az egyetem és a duális szakképzés által nyújtott lehetőségek. A 40 000 négyzetméteres gyártócsarnokból és egy 3900 négyzetméteres irodaházból álló debreceni egység az elérhető legkorszerűbb technológiával termel, és csakúgy, mint Németországban, a hazánkban történő gyártásban és szerelésben is magasan képzett szakmunkásokat, illetve mérnököket foglalkoztatnak majd.

A termelés 2020-ban eléri a teljes kapacitást, de már most a további tervek között szerepel bizonyos mérnöki tervezési folyamatok Magyarországra telepítése is.

A Krones már a magyarországi gyárépítésről szóló döntés előtt is komoly hazai beruházásokban vett részt: 2007-ben a szentkirályi, 2008-ban a sárbogárdi, 2010-ben a piliscsévi ásványvíz-palackozóba, 2011-ben pedig a Hell szikszói üzemébe szállított gépsort.