Első saját európai gyártóegységet létesít Magyarországon a Lenovo - VIDEÓRIPORT

Első saját európai gyártóegységet létesít Magyarországon a Lenovo - VIDEÓRIPORT

2020. 09. 29.

Első saját európai gyártóegységet létesít Magyarországon a Lenovo

A korábbi bérgyártás után új, saját gyártóüzem létrehozás mellett döntött a Lenovo. A hong kongi vállalat adatközpontokhoz és személyi számítógépekhez kapcsolódó termékeket fog gyártani a 8,2 milliárd forint értékű beruházással felépülő üllői létesítményben, ahol 1000 új munkahely jön létre.

Első saját európai gyártóegységet létesít Magyarországon a Lenovo

A Lenovo 1988-ban jött létre Hongkongban, majd 2004-ben szerzett globális jelentőséget, miután megállapodott az IBM-mel annak személyi számítógép divíziójának felvásárlásáról. Ezt követően 2014-ben az IBM x86-os szerver üzletágát is felvásárolta. A mintegy 63 000 főt foglalkoztató, a hong kongi tőzsdén jegyzett vállalat világszerte több mint 180 országban képviselteti magát, székhelye Hongkongban, további kulcsfontosságú működési központja pedig Pekingben és Morrisvilleben (USA) található. 

A mostani bejelentést megelőzően a Lenovo hazánkban csak kereskedelmi tevékenységgel volt jelen, összesen 80 főnek munkát adva, azonban különböző partnereken keresztül már évek óta jelentős kapacitásokat dedikáltak Magyarországon a Lenovo termékeinek gyártására, amelyeket a hazai piac ellátása mellett az EMEA régió országaiban exportáltak.

A Lenovo beruházásával tovább fejlődik a hazánkban hagyományosan erős elektronikai ágazat, amely 2019-ben kétszámjegyű, 12,6%-os növekedés eredményeként mintegy 5713 milliárd forintnyi termelési értéket állított elő, és jelenleg már közel 150 000 főt foglalkoztat. A szektor a kivitelre támaszkodik, 2019-ben a teljes árbevétel 93,5%-a realizálódott az exporton keresztül, ami meghaladja a teljes feldolgozóipar 72,5%-os értékét.