Grandiózus K+F projekttel kapcsol magasabb fokozatba az aiMotive az önvezetést segítő szoftverfejlesztésben

Grandiózus K+F projekttel kapcsol magasabb fokozatba az aiMotive az önvezetést segítő szoftverfejlesztésben

2023. 10. 30.

A tavaly óta a Stellantishoz tartozó aiMotive Informatikai Kft. 55 millió euró értékű kutatás-fejlesztésbe kezdett, amelynek célja olyan mesterséges intelligencia alapú platform kifejlesztése, amely vállalatcsoport által gyártott összes autómodell számára biztosítja a 3-as szintű önvezetési képességeket. A 2026. április végéig megvalósítani tervezett beruházás 40 új magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt.

Az automatizált vezetési megoldásokra specializálódott aiMotive Informatikai Kft. a magyar startup történelem legnagyobb exitjét produkálva került a Stellantis csoporthoz 2022. novemberben. A PSA és a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) egyesüléséből létrejött Stellantis 30 országban végez ipari tevékenységet és termékeivel több, mint 130 piacon van jelen.

Az aiMotive szoftverek, eszközök és hardvertermékek integrált portfólióját kínálja, amelyet saját fejlesztésű adatkezelési eszközök egészítenek ki. Termékpalettájáról szinte mindegyik elérhető valamennyi külső partner számára is, így az aiSim szimulációs eszköz, az automatizált vezetési adatvezérlési szolgáltatásokat nyújtó aiData, valamint a neurális hálózatok optimalizált futtatására szolgáló aiWare. Az önvezetést segítő teljes körű szoftvercsomag, az aiDrive azonban kizárólag a Stellantis járművekbe kerül.

Az USA-ban, Németországban és Japán is képviselettel rendelkező vállalat most 55 millió euró értékű kutatás-fejlesztési programot indított, amelynek eredményeképp a Stellantis teljes autómodell palettája számára alkalmazható válik a hármas szintű (L3) önvezetés.

 

 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt