Hatalmas bővítést indít az Arconic Székesfehérváron - VIDEÓ RIPORT

Hatalmas bővítést indít az Arconic Székesfehérváron - VIDEÓ RIPORT

2018. 03. 06.

Hatalmas bővítést indít az Arconic Székesfehérváron

Az Alcoa tehergépjármű és busz alumínium felnik gyártója, az Arconic újabb bővítést jelentett be Magyarországon, amely évi félmillió alumínium kerékkel növeli a keréktermék divízió európai központjául szolgáló székesfehérvári egység kapacitását. A tehergépjárművekhez készülő, magas minőségű, és magas hozzáadott értékű gyártást képviselő, 35 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás keretében egy 17 000 négyzetméteres új üzemcsarnok épül, és 200 új munkahely jön létre.

A korábban Alcoa néven ismert amerikai vállalat a világ egyik vezető feldolgozott alumínium feldolgozójaként 2016-ban bontotta ketté tevékenységét, melynek eredményeként az Arconic-hoz tartozik a magasabb hozzáadott értéket, innovációt képviselő portfólió (légiközlekedés, autóipar, hadiipar, szállítás, ipari megoldások, építőipar, energetika), míg az Alcoa-nál maradt a klasszikus alumíniumipari portfólió és energiai divízió (timföld, bauxit, öntött termékek).

Az Arconic és az Alcoa egyaránt rendelkezik magyarországi leányvállalatokkal. A mostani beruházásban is érintett Arconic Keréktermék divízió európai központja Székesfehérváron található. A fejlesztési adókedvezménnyel támogatott, 35 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás keretében az Arconic egy 17 000 m2 nagyságú új gyártócsarnokot épít fel, amelyhez megvásárolt egy több mint 53 000 m2 nagyságú telket a székesfehérvári ipari parkban. Az új gyártósorok telepítésével 500 000 kerékkel nő a székesfehérvári telephely kapacitása. A tervek szerint a gyártás már 2019 év végén elindul, és 200 új munkahely jön létre.

A projekt célja az Arconic termelési kapacitásainak bővítése, amit az európai és a globális piacokról érkező kereslet növekedése tesz lehetővé. Az előrejelzések szerint 2022-ra az Arconic csoport által is gyártott haszongépjármű kerekek globális értékesítése várhatóan 71%-kal nő, mivel a szabályozási keretek továbbra is kedvező környezetet biztosítanak az alumíniumpiac számára. A kapacitásbővítésből származó bevétel 2023-ra meghaladhatja az évi 100 millió dollárt. A beruházási projekt első szakasza 2014-ben indult a titánium-bevonatos csavarok gyártásának Nemesvámosra telepítésével, majd 2015-ben a székesfehérvári telephelyen található épület gyártókapacitásának bővítésével folytatódott.

Az Arconic a magyar kormány stratégiai partnereként folyamatosan bővíti magyarországi jelenlétét, a gyártás mellett már egy több mint 460 fős üzleti szolgáltató központtal (SSC) is jelen van hazánkban, pénzügyi és adminisztratív támogatást nyújtva a teljes vállalatcsoport számára.