Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött az Airbus és Magyarország
HIPA

Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött az Airbus és Magyarország

2018. 12. 17.

Bruno Even, az Airbus Helicpoters vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás bejelentésén

Magyarországon hozza létre legújabb gyártóközpontját Európa legnagyobb légi- és hadiipari vállalatcsoportjának tagja, az Airbus Helicopters. A várhatóan 2021-től termelő egységben dinamikus forgó és mozgó helikopter részegységek gyártása zajlik majd, ami több száz új munkahely létrehozását is jelenti.

Az Airbus Group Európa legnagyobb légi- és hadiipari vállalata. A csoport személyszállító repülőgépeket, helikoptereket, katonai-védelmi gépeket és helikoptereket, valamint az űrkutatás, űrutazás során használható eszközöket gyárt. A cégcsoport több mint 180 helyszínen folytatja tevékenységét világszerte, és több mint 12 000 beszállítóból álló értékláncot tart fenn.

A helikopter alkatrészeket gyártó forgó egység üzem egy közel tízhektáros területen felépülő 15 000 négyzetméter alapterületű csarnokban kap helyet. A beruházásért folyó verseny már két városra szűkült, a konkrét helyszínről azonban jövő év elején születik döntés.

A repülőgép ipar Magyarországon felszálló ágba került az utóbbi években, hiszen a Lufthansa Technik mérnöki központtal bővítette repülőgép-karbantartási tevékenységét, a Diehl Aircabin a kapacitásbővítések után szintén mérnöki központot telepített hazánkba, míg a svájci RUAG Aerostructures már három gyártóegységgel rendelkezik Magyarországon. Mindezek eredményeként 2017-ben a légi, űrjármű gyártás és javítás termelési értéke 50,3 milliárd forintot ért el, ami 48%-os növekedésnek felel meg 2016-hoz képest. A kivitelből származó árbevétel 62%-kal nőtt, súlya a teljes árbevételben elérte a 93,1%-ot.