Idén is nagy siker az Automotive Hungary szakkiállítás

Idén is nagy siker az Automotive Hungary szakkiállítás

2018. 10. 18.

A fórum mellett a HIPA Beszállítói Osztálya egy 90 négyzetméteres standon várta az érdeklődőket

2018-ban minden eddiginél több kiállító és látogató érkezett az Automotive Hungary szakkiállításra, amely az elmúlt évek során régiós szinten is jelentős seregszemlévé nőtte ki magát. A háromnapos rendezvényen bemutatkoztak az magyarországi járműipari szektor legfontosabb hazai szereplői, így a résztvevők a gyakorlatban is megismerkedhettek az elektromobilitás, valamint az Ipar 4.0 technológiák jelentőségével és eredményeivel. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) ezúttal sem csak kiállítóként jelent meg, hiszen az idei évben is megrendezte a beszállítói fórumot, ahova a hazai integrátorok mellett nemzetközi vállalatok is meghívásra kerültek.

A magyar autógyártás teljes spektrumát felölelő, 2018. október 17-19. között megrendezett Automotive Hungary szakkiállításon 15 országból 255 kiállító vett részt, ami 16%-os emelkedést jelent a tavalyi esztendőhöz képest. A megnövekedett érdeklődés a látogatószámban is megmutatkozott, amely átlagosan napi 20%-kal haladta meg az előző évit. Az Automotive Hungary a hazai autógyártók mellett bemutatja beszállítóikat TIER-3-tól egészen a TIER-1-es szintig, a regionális klasztereket, szakmai egyesületeket, továbbá az oktatási intézmények által kínált duális képzési lehetőséget is.

A járműipar közeljövőjét jelentő elektromobilitás, valamint az Ipar 4.0 technológiák egyre nagyobb teret nyernek nemcsak a nagyvállalatok, de a beszállítók folyamataiban is. Ezzel egy irányba mutatva a kormányzat célja, hogy a magyar járműipar a gyártás mellett élen járjon a technológiák fejlesztésében is. Ehhez kiemelten fontos, hogy a hazai tulajdonú kis- és középvállatok a termelési és értékláncban minél magasabb hozzáadott értéket tudjanak előállítani, saját szellemi termékkel legyenek képesek megjelenni.

A HIPA az idei évben a Magyar Gépjárműipari Egyesülettel (MAGE), valamint a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségével (MAJOSZ) közösen szervezte meg a B2B Beszállítói fórumot. A rendezvény lehetőséget ad a magyar beszállító vállalatoknak, hogy személyes találkozók keretében mutassák be termékeiket és szolgáltatásaikat az OEM és TIER1 nagyvállalatok beszerzőinek. A 2018-as beszállítói fórum is sikeresen zárult, hiszen a meghívott 16 beszerző, valamint a 31 beszállító cég képviselői összesen 140 tárgyalást folytattak.

A fórum mellett a HIPA Beszállítói Osztálya egy 90 négyzetméteres standon várta az érdeklődőket, akik megismerkedhettek az ügynökség beszállítói szolgáltatásaival, segítséget kaphattak termékeik, szolgáltatásaik, vagy akár kapcsolatrendszerük fejlesztéséhez.

A HIPA beszállítói osztályának célja a magyar kkv szektor bekapcsolása a külföldi tulajdonú OEM és integrátor vállalatok értékláncába, illetve a már becsatornázott vállalatok feljebb lépésének támogatása. Ennek érdekében az Ügynökség online beszállítói adatbázist üzemeltet, díjmentes beszállítói képzéseket szervez, szakmai tanácsadást és közvetítői segítséget nyújt a beszállítással foglalkozó magyar kis- és középvállalkozások számára. A nagyvállalatokkal közösen előkészített és megvalósított, térítésmentes tréningek során azon területek kerülnek a középpontba, melyek segítségével a magyar beszállítók a sorozatgyártás mellett mindinkább részt tudnak venni a nagyvállalati termékfejlesztési folyamatokban.