Budapest

Ígéretes változások a regionális támogatási térképen

2022. 01. 07.

támogatási térkép

Nagy érdeklődéssel kísért HIPA üzleti reggelin ismertettük a regionális állami támogatások rendszerében idei évtől bekövetkező jelentős és kedvező változásokat.

Nagyszerű kilátásokkal indul az év a támogatásokban érdekelt gazdasági szereplők számára, ígéretes lehetőségeket tartalmazó jogszabályok módosultak ugyanis 2022. január 1-jével.

Különösen a Pest megyei nagyvállalatok életében nyílik új fejezet az egyedi kormánydöntéssel nyújtható támogatásról szóló kormányrendeletnek (EKD-rendelet) köszönhetően, amely lehetővé teszi, hogy a megyében akár 50%-os támogatási intenzitás mellett hajtsák végre beruházásaikat.

Az EKD-rendelet módosítása ezen túl további jelentős támogatási eszközöket biztosít a Pest megyei vállalatok számára, miközben a budapesti cégek továbbra sem jogosultak regionális alapon támogatásra.

A 2021-ig hatályos szabályozás értelmében Pest megyében regionális támogatás csak új gazdasági tevékenységre irányuló induló beruházások esetén volt nyújtható nagyvállalatok számára. 2022. január 1-től a felülvizsgált jogszabályok viszont immár lehetővé teszik, hogy a nagyvállalatok egy már meglevő létesítményben végrehajtott kapacitásbővítő beruházása is támogatható lehessen.

A hazai jogszabálymódosítások hátterét az Európai Bizottság által a 2022–2027-es időszakra elfogadott, megújuló regionális állami támogatási szabályozásra vonatkozó iránymutatás adja. Az iránymutatás célja, hogy meghatározza azon szabályokat, amelyek alapján a Tagállamok állami támogatást nyújthatnak a vállalatok számára, annak érdekében, hogy az Európai Unió kevésbé fejlett térségeinek gazdasági fejlődését támogassák.

Az új regionális iránymutatásban az Eurostat legfrissebb GDP-re és munkanélküliségre vonatkozó adatai alapján Pest megye egésze önálló, ún. "a" régiós támogatási besorolást kapott, ami a nagyvállalatok esetében markánsan nagyobb, akár 50%-ot elérő maximális támogatási intenzitást eredményezett a megyében.

Ezen jelentős és kedvező jogszabályváltozások összességében a magyar támogatási rendszer számára további eszközöket biztosítanak a Magyarországon beruházást tervező vállalatok tervei megvalósításához.
A támogatási rendszert érintő kedvező változásokról a 2022. január 6-i HIPA Café keretében tájékozódhattak az érdeklődők első kézből.

 

támogatási térkép