Így fordíthatja a maga javára az elektromos átállást a magyarországi járműipar

Így fordíthatja a maga javára az elektromos átállást a magyarországi járműipar

2023. 05. 12.

A magyarországi járműipari szereplők magas rangú képviselői kilencedik alkalommal találkoztak a HIPA 2023. évi járműipari konferenciáján, amely az Ügynökség éves zászlóshajó rendezvénye. A résztvevő vállalatvezetők és prominens szakértők arra világítottak rá, hogy az elektromos átállás hogyan alakítja az ágazat jelenét és jövőjét, miközben sok szó esett Magyarország folyamatban betöltött szerepéről is.

Az autóipart példátlan sebességgel forgatják fel a trendeket újra író hajtóerők azáltal, hogy a jövő gépkocsijai hálózatba kapcsoltak, autonómok és elektromosak lesznek, valamint használatuk megosztáson alapul majd. Mindezen diszruptív erőket együttesen angolul a CASE (connected, autonomous, shared, electric) rövidítéssel emlegetik. A Nemzeti Befektetési Ügynökség – HIPA 2023. évi járműipari konferenciája a szektor állapotáról igyekezett számot adni, és a több mint 150 résztvevőnek lehetősége nyílt a tájékozódásra a legújabb trendekről, különös tekintettel az elektrifikációra. A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával partnerségben megrendezett éves esemény immár tagadhatatlanul a magyarországi járműipari vállalatvezetők és ágazati szakértők megkerülhetetlen találkozási pontja.

Magyarország, az elektrifikáció éllovasa

Ahogy Dr. Szép-Tüske Rita, a HIPA befektetésösztönzésért és támogatásokért felelős vezérigazgató-helyettese nyitó beszédében rámutatott, Magyarország időben reagált az átállásra.

Magyarország az elektrifikáció éllovasává avanzsált, amit az is igazol, hogy az ország számos gépjárműgyártó, úgy mint az Audi, a Mercedes-Benz, az Opel és a Suzuki e-mobilitási stratégiájának szerves részévé vált. Ezzel párhuzamosan sikerült ide vonzanunk a vezető akkumulátorgyártók beruházásait is

– mondta el, hozzátéve, hogy nem kevesebb, mint Európa versenyképessége a tét, amikor az átállásról beszélünk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy magas szintű politikai döntések egyirányú utcába terelték az iparágat, miközben az annak kulcsát képező akkumulátorokat 90%-ban ázsiai cégek gyártják, ami hatalmas kitettséget jelent.

Az tesz bennünket megkerülhetetlenné, hogy a kelet és nyugat találkozási pontja vagyunk, hiszen az európai gazdaság sikere nagyban függ attól, hogy az európai járműipar milyen gyorsan és jól képes kezelni az átállást

– hívta fel a figyelmet a miniszter. Rámutatott egyben, hogy Magyarország célja, hogy tartsa magát eddigi tervéhez, és megőrizze jelenlegi pozícióját, ami a konnektivitás elvén alapul.

Minden a fenntarthatóságon múlik

A magyarországi gépjárműgyártók legmagasabb szintű vezetői azt vitatták meg, hogyan élik meg belülről az elektrifikációhoz vezető úton felmerülő nehézségeket, nem utolsósorban azért, mert a fenntarthatóság, a profitabilitás és a versenyképesség szempontjait egyszerre kell érvényesíteniük – mindezt a szigorú ESG-követelmények árnyékában.

A BMW számára a fenti három közül a fenntarthatóság a legfontosabb.

Ha erre fókuszálunk, a többi jön magától, és számunkra a világ legtermészetesebb dolga, hogy folyamatosan keressük a hatékonyságnövelés módjait

– magyarázta Eske Herrström, a BMW Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója.

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az energiaválság lényegében segített felgyorsítani a változásokat, hogy megteremtődjenek az ESG-kompatibilis működés előfeltételei.

Nincs luxus fenntarthatóság nélkül – ez a mi stratégiánk

– hangoztatta Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki kiemelte, hogy az energiaválságra adott válaszként energiafogyasztást csökkentő technológiákba fektettek be. A vállalat történetének legnagyobb transzformációján megy keresztül, és 1 milliárd eurót invesztál kecskeméti üzemébe. A Mercedes-Benz a meglévő gyár teljes modellportfólióját átalakítja, megkezdi a második gyártó üzem építését, miközben a kizárólag elektromos hajtáslánc meghonosítását kitűző stratégiájának támogatására a kecskeméti gyártelep területén saját akkumulátor beszerelő üzem létesítését jelentette be a napokban.

A szolgáltatások formálhatják a felmentő sereget

A kihívásokkal teli idők ambiciózus intézkedéseket kívánnak meg, ahogy az az Audi Hungaria esetében is így van. Alfons Dintner igazgatósági elnök hangsúlyozta, mennyire fontossá vált a folyamatok további optimalizálása, valamint az üzleti portfolió bővítése, különösen a szolgáltatások terén.

Szolgáltatók, munkavállalók, alvállalkozók és beszállítók ezrei mind-mind a közös utazás részei, és hatalmas feladat valamennyiüket bevonni abba, hogy együtt közösen tudjuk megoldani az átállás nehézségeit

– tette hozzá.

A Suzukinak a közelmúltban szintén akadt tennivalója a problémák leküzdése terén, tekintettel arra, hogy profitja 2021 és 2022 között megfeleződött a hajmeresztő energiaszámlák, a száguldó bérek és a komoly csiphiány miatt. Ennek ellenére csoport szinten optimizmus érzékelhető.

A Suzuki a fejlesztésre szeretne koncentrálni, és ennek legjobb bizonyítéka az, hogy a teljes fejlesztési költségvetés 90%-át K+F-re és az elektrifikációra költjük a 2030-ig terjedő időszakban

– jegyezte meg Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A NIO új szereplő a piacon és nehézségekkel küzd, hogy érvényesüljön a tradicionális vállalatok által dominált piacon. Az akkumulátor csereállomásokat üzemeltető és saját gépkocsit gyártó kínai cég azonban nagyot álmodik. A vállalat európai hálózatának kiépítését találja a jelenlegi legbonyolultabb feladatnak Sőregi Tibor, a NIO European Power Manufacturing Technology Centre-ének igazgatója szerint. Működésük során azonban nagyban tudnak támaszkodni kínai felhasználói bázisuk által termelt hatalmas mennyiségű adatra, és készen állnak, hogy megismételjék Európában azt, amit odahaza már elértek, ott ti. 2014 óta megduplázták az idestova 1300-at számláló csereállomások számát.

Tehetségekre márpedig szükség van

A szakképzett munkaerő kérdése szintén érdekfeszítő diskurzust indított. A munkaerőt tovább kell képezni, és noha a hagyományos autógyártáshoz szükséges kompentenciák rendelkezésre állnak, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos és egyéb, a digitalizációhoz köthető készségek munkavállalók általi tömeges elsajátítása még sok idő, amihez szükség lesz a HIPA és a kormányzat támogatására is, jegyezte meg Mesics Olívia, az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezető igazgatója.

Az iparág veszített vonzerejéből, és hatalmas a verseny a munkáltatók között az értelmiségi és a fizikai dolgozók iránt egyaránt. Mindannyian együtt kell dolgoznunk, hogy megfordítsuk ezt a trendet

– mondta el.

A munkaerőhiány kapcsán Nevijo Mance, a JLR Hungary Kft. ügyvezető igazgatója hozzáfűzte, hogy „ha most a tehetségekért vívott háborúról beszélünk, akkor egyértelművé kell tenni, hogy ez még egy csak egy kis szellő, a hurrikán még várat magára.”

Kína az e-autók vezető ülésében

Kadocsa András, a McKinsey & Company partnere részleteiben elemezte a legfontosabb iparági trendeket vállalata piaci kitekintései alapján. Noha a gépkocsi eladások csökkentek az elmúlt években, a profitabilitás nőtt. Az esés kínálat alapú volt, azt nem a kereslet hajtotta, így a jelenlegi 7%-os működési eredmény várhatóan még emelkedhet a vezető autógyártóknál. Másrészt globális szinten valószínűsíthető, hogy a 2020-as évek közepére visszatérnek a történelmi értékesítési csúcsok, annak függvényében, hogy milyen fokú diszrupció következik be a mobilitásban, világított rá Kadocsa.

Az előadó szintén hangsúlyozta Kína EV forradalomban játszott kulcsszerepét, amit legjobban a legutóbbi Sanghaji Autókiállításon bemutatott EV-k hatalmas választéka támasztott alá. Az ázsiai óriás EV piaca sok szempontból kiemelkedik, így az EU-t és az USA-t megelőzi növekedés, darabszám és penetráció tekintetében is. A kínai BYD autógyártó tovább zárkózik a Teslához több mint 150%-os éves darabszám növekedéssel, noha a Tesla profitrátája továbbra is meghaladja a többi e-autógyártóét. Ezen túl Kína még mindig vezeti az akkumulátorgyártási kapacitásokat, és várhatóan meg is tartja vezető pozícióját. A 2030-as 4.050 GWh várható összkapacitás elég lesz ehhez még úgy is, hogy Európában (1250 GWh) és az USA-ban (800 GWh) is masszív növekedésnek nézünk elébe. Ami a különböző hajtáslánc alkatrészeket illeti, számos potenciális növekedési lehetőséget kell figyelembe venni az EV szegmensben, ahol az akkumulátor celláké a legnagyobb.

Így profitálhatnak a beszállítók az elektrifikációból

Egy másik kerekasztal apropóján szakértők arról cseréltek eszmét, hogy a magyarországi szereplők hogyan alkalmazkodnak a folyamatosan változó követelményekhez, valamint az innovációt kikényszerítő állandó piaci nyomáshoz. Magyarország valóságos akkumulátor nagyhatalommá alakul, és immár világviszonylatban a negyedik helyen áll az akkumulátor-kapacitások terén.

A piacvezető CATL 7,3 milliárd euróért épít üzemet Debrecenben, amely e fejlesztéssorozat fontos pillére. Ahogy Szilágyi Balázs közügyekért felelős menedzser elmondta, a CATL rendelkezik a legfejlettebb akkumulátor technológiával a világon, és legújabb akkumulátorát okkal dicsérték sokan. Az ilyen vállalatóriások jelenléte sok egyéb előnnyel is jár.

Egy gigafactory magában hordozza a potenciált, hogy bevonja a magyar K+F és üzleti közösséget, és ebből az egész nemzetgazdaság profitálhat

– mondta a szakember.

Szincsák Attila, a DENSO Manufacturing Hungary Ltd. alelnöke hangsúlyozta, hogy a belső égésű motorokra vonatkozó uniós szintű tilalom dátuma ugyan kőbe van vésve, a közlekedéshez köthető légszennyezés azonban csak a teljes emisszió töredékéért felelős. A döntéshozóknak ezért inkább arra kellene fókuszálniuk, hogyan küszöböljék ki a maradékot, mivel a tilalom önmagában nem oldja a klímaváltozással kapcsolatos problémák többségét.

A gyorsított kivezetés hátrányosan érinti az ágazatot is, hiszen sok szereplő nem lesz képes részt venni az új értékláncban. És nincs stratégia e probléma kezelésére

– emelte ki.

Szincsák úgy véli, hogy a 2035-ös tilalomig ugyan még van idő, de már most lehetetlen partnert találni belső égésű motorokhoz köthető beruházásokhoz, legyen szó bármilyen léptékről, pontosan a megadott dátum miatt. Ezek mindenképpen elszalasztott üzleti lehetőségek, tette hozzá.

Mindettől függetlenül Németh István, a Cascade Engineering Europe Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy az elektromos átállás korai fázisában vagyunk, amiben hatalmas potenciál rejlik.

Még bárki beléphet az EV piacra, mivel az ellátási lánc minden fajta szereplőnek számos lehetőséget kínál. De az egész rengeteget fog még változni, vagyis megint csak hangsúlyozni kell, hogy csak azok maradhatnak talpon, akik képesek lesznek alkalmazkodni

– összegzett Németh.

A sofőr nélküli vezetés még a visszapillantóban sincs

A járműiparban átrendeződés zajlik emellett abból a szempontból is, hogy a tulajdonosi szerepkört fontosságban egyre inkább megelőzi a felhasználóként szerzett élmény. Éppen ezért a szoftver vált az üzleti siker első számú fokmérőjévé. Pongrácz Gábor, az aiMotive műszaki és K+F igazgatója szerint nehéz dolog a hagyományos architektúrákhoz igazítani a szoftvereket, mert esetükben a folyamatos frissítések egyáltalán nem számítanak alapértelmezettnek.

A távoli (OTA) frissítéseken alapuló előfizetéses modellek azt feltételezik, hogy állandóan tökéletesíteni kell a szoftvert, ami egy teljesen új munkaszervezést igényel

– mondta, majd hozzátette, hogy az autonóm rendszerek fejlődése többek között a szabályozás miatt, jobban mondva annak hiányából fakadóan akadozik, hiszen a piac továbbra is várja uniós szinten azt az átfogó szabálycsomagot, amely segíthet felgyorsítani a technológia elterjedését.

Kapcsolódó cikkek