Ipar 4.0-ás gyártással fejleszt a magyar járműipari beszállító - VIDEÓ RIPORT

Ipar 4.0-ás gyártással fejleszt a magyar járműipari beszállító - VIDEÓ RIPORT

2018. 09. 07.

Albert Zsolt, Projektigazgató, QP3

Átadták a Qualitative Production (QP) harmadik gyártócsarnokát Győrben, ahol 6000 négyzetméteren, az Ipar 4.0 koncepció szellemében tervezett technológia segítségével folyik majd a termelés. Az idén negyedszázados jubileumát ünneplő magyar járműipari beszállító mérnökei magas fokon automatizált gyártósorokat terveztek egy japán gépgyártó cég közreműködésével. Ezen gyártósorok számos elemét, illetve alkatrészét a QP egyedi gyártási területe állította elő. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével megvalósult mintegy 6,2 milliárd forint értékű zöldmezős beruházás 120 új munkahelyet teremt.

A győri Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt. története kiváló példa arra, hogy egy magyar kisvállalkozás megfelelő célokkal, menedzsmenttel, valamint szervezet- és folyamatirányítási megoldásokkal eljuthat és bekerülhet a nemzetközi autóipar első vonalbeli beszállítói körébe. A vállalat elsősorban fémmegmunkálással foglalkozik, a sorozatgyártáson túl teljes körű egyedi gyártással: egyedi gépek és berendezések tervezésével és kivitelezésével kis, közepes, és nagy mérettartományokban, az alkatrészgyártástól a célgépekig, emellett 3D-s szerszámelem megmunkálással. A QP az elmúlt 25 év kitartó és minőségi munkájának eredményeként többek között olyan vállalatokat tudhat partnerei között, mint az Audi, a Bridgestone, a Dana, a Grundfos, a Knorr-Bremse, a Mercedes-Benz, a Nemak és a Stadler.

A most átadott komplex fejlesztést a mexikói Nemak megrendelése előzte meg, az évek óta tartó sikeres és eredményes együttműködésnek köszönhetően ugyanis három új típusú hengerfej megmunkálására érkezett megbízás. Az új fejlesztések a most induló három új típus teljes gyártási volumenére vonatkoznak, ezáltal a QP a Nemak-csoport stratégiai beszállítójává válik. A fejlesztés öt év alatt valósul meg és fut fel a teljes kapacitást jelentő 500 000 hengerfej/éves volumenre. Ez a termelési szint, kiegészülve az új technológiákkal a célegyenesre fordulást jelenti a magyar vállalatnak az elsőkörös (TIER-1) beszállítóvá válás útján.

A QP3 projekt keretében felépült harmadik gyártócsarnok mérföldkő a vállalat életében: nem csak az eddigi termelőterület duplázódik meg, de a japán mérnökökkel közösen, az Ipar 4.0 koncepció alapján kidolgozott technológia és gyártási folyamatok is új távlatokat nyitnak meg. A telepített gépek és készülékek számos elemét, alkatrészét a QP egyedi gyártással foglalkozó üzletága tervezte és állította elő. A cég arra is ügyel, hogy a 120 új munkahely kapcsán megvalósuljon a folyamatos képzés, karriergondozás és építés, a munkahelyi kultúra fejlesztése és a családbarát megoldások bevezetése.