Ismét a HIPA-t választották a régió legjobb befektetési ügynökségének az Annual Investment Meetingen
HIPA

Ismét a HIPA-t választották a régió legjobb befektetési ügynökségének az Annual Investment Meetingen

2020. 10. 22.

AIM Dubai

Újabb sikert könyvelhetett el a Nemzeti Befektetési Ügynökség. A HIPA munkáját és hazánk befektetési környezetét ezúttal az Annual Investment Meeting (AIM) éves kongresszusán díjazták, mint a Közép-Kelet Európát és Törökországot magába foglaló régió legjobb befektetési ügynökségét. Ez köszönhető a befektetésösztönzési szempontból újabb rekordot jelentő 2019-as eredményeknek és a dél-korai SK Innovation kiemelkedő komáromi beruházásának. A díjat Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója köszönte meg alább látható videóüzenetében.

Az Annual Investment Meeting (AIM) a világ egyik legjelentősebb működőtőke befektetésekhez (foreign direct investments - FDI) kapcsolódó eseménye. Az idei évben – a koronavírus okozta helyzet miatt – digitális formában megrendezett többnapos eseménysorozaton a világ minden tájáról érkező, legmagasabb szintű vállalati és kormányzati döntéshozók, vállalkozók és kutatók vesznek részt, azzal a céllal, hogy megismerkedjenek az aktuális trendekkel, stratégiai megközelítésekkel. A 2020-as konferencia kiemelt témája a világméretű pandémia okozta gazdasági válság, továbbá annak hatásainak kezelési lehetőségei.

A 2019-es kongresszuson elért siker után Magyarország idén ismét megkapta a régió legjobb ügynökségének járó AIM Investment Award elismerést. A díjat odaítélő szakmai grémium döntését a minden korábbi befektetésösztönzési eredményt túlszárnyaló 2019-es év eredményeivel, és az SK Innovation régiós szinten is meghatározó magyarországi gyártóegységének bővítésére vonatkozó befektetői döntésével támasztotta alá.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2019-ban ismét rekord évet zárt, ugyanis története során először haladta meg a hazánkban megvalósuló működőtőke-beruházások száma a 100 darabot: összesen 101 projekt eredményeként 5350 millió euró értékű beruházás érkezett Magyarországra, 13 493 új munkahelyet létrehozva. Ebben meghatározó szerepet játszottak a keleti nyitás országaiból (Dél-Korea, Japán, Kína) érkező befektetők, akiknek jelentős része tevékenykedik az elektromobilitási ágazatban. Kiemelendő tény, hogy Dél-Korea a tavalyi évben mind a befektetett volumen (közel 50%), mind pedig a létrejövő munkahelyek (több mint 30%) szempontjából az első helyen végzett.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója kifejtette:

Magyarország megerősítette pozícióját az elektromobilitás területén és annak egyik európai központjává vált, ugyanis a legutóbbi 3 esztendőben több mint 3,5 milliárd eurónyi elektromobilitáshoz köthető befektetés érkezett az országba, ami több mint 6000 munkahelyet teremt. Ebben elsődleges szerepet játszanak az olyan délkelet-ázsiai vállalatok, mint az SK Innovation, amely Komáromban hozta létre első és egyedüli európai gyártóegységeit, ami több mint 2500 új munkahelyet jelent a térség számára.