Budapest

Ismét lesz üveggyapot-gyártás Magyarországon

2024. 05. 24.

A PIMCO Kft. beruházásával újjáéled az üveggyapot-gyártás Magyarországon. A 47,5 millió euró összértékű szerencsi üzem építése ütemterv szerint halad, a gyár legmagasabb pontja is elkészült, amit hagyományosan bokrétaünneppel köszöntöttek. Az évenként 19 ezer tonna hőszigetelő anyag gyártására alkalmas üzem 2025 első felében, 100 főt meghaladó munkavállaló foglalkoztatása mellett kezdheti meg a termelést.

Nagy lépéselőnyhöz jut a hazai építőanyagipar: több évtizedes kihagyás után ismét lesz Magyarországon üveggyapot-gyártás. Szerencsen építi ugyanis 11.500 négyzetméter nagyságú üzemét a Masterplast- és a lengyel Selena csoport által közösen tulajdonolt PIMCO Kft. A 47,5 millió eurós beruházással a cég nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy meghatározó hőszigetelőanyag gyártó vállalattá nője ki magát a kelet-közép európai régióban.

Az ásványi hőszigetelő anyagok globális piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó hazai és uniós szabályozások szigorodásával párhuzamosan bővül, amit a korábbi években áruhiány és akadozó kiszolgálás jellemzett. Az új üzem 19 ezer tonnás éves gyártókapacitása biztosítja majd a magyar piac stabil ellátását hő- és hangszigetelő üveggyapot tekercsekkel és tábla termékekkel, valamint exportlehetőséget kínál a kelet-közép európai régió országaiban.

A kivitelezés ütemterv szerint halad, az épület legmagasabb pontja elkészült, amit az építőipari hagyományok szerint bokrétaünneppel köszöntöttek.

A tervek szerint a nyár folyamán megkezdik a technológia telepítését. A tesztgyártást követően 2025 első felében, 100 főt meghaladó munkavállaló foglalkoztatása mellett kezdődhet meg a termelés. A gyár termékének egyik fő alapanyaga a körforgásos gazdálkodás elvei szerint újrahasznosított üvegtörmelék. A modern, elektromos fűtésű kemencével felszerelt üzem áramellátásának egy részét a jövőben megújuló energiaforrás biztosíthatja, miután egy napelemrendszer létesítése is a tervek között szerepel. Mindezeknek köszönhetően Szerencsen készülhet a leginkább környezettudatos előállítású hőszigetelő termékcsalád.