Jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a  Gyármentő Programban részt vevő hazai nagyvállalatok
HIPA

Jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a Gyármentő Programban részt vevő hazai nagyvállalatok

2024. 01. 19.

A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség által kezelt Gyármentő Program keretében 150 milliárd forintot biztosított a Kormány a nagyvállalatok energiahatékonysági és megújulóenergia-fejlesztéseire. Joó István, a HIPA vezérigazgatója elmondta, hogy a kedvezményezett vállalatok mintegy 65 ezer munkahelyet óvnak meg, miközben számottevő versenyelőnyre tehetnek szert a beruházások eredményeképp. A megújuló energiatermelésnek köszönhetően a vállalatok a termeléshez szükséges energiaigényük egyharmadát lesznek képesek önellátással biztosítani.

A Gyármentő Programot abból a célból indította el a Kormány az ukrajnai háború kitörését követően, hogy a hazai vállalatok képesek legyenek megerősíteni függetlenségüket a nemzetközi energiapiac kilengéseivel szemben. A beruházási fókuszú, vissza nem térítendő támogatás mértéke Budapesten legfeljebb 30, vidéken pedig akár 45 százalékos lehetett. A tervezett beruházások eredményeként a kedvezményezett nagyvállalatok energiafogyasztása csökken, illetve energiafelhasználásuk jelentős részét tudják önállóan fedezni, így energiaköltségeik mérséklődnek, és versenyképességük már rövid távon is jelentősen növekedhet.

A HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség által kezelt program keretében 150 milliárd forint biztosításával közel 140 kedvezményezett cég energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházásai nyomán megközelítőleg 390 milliárd forintnyi fejlesztés jön létre. A Programnak köszönhetően összesen mintegy 65 ezer munkahelyet sikerült megóvni Magyarországon. A kedvezményezettek többsége az élelmiszer-, valamint a fémiparból érkezett, de a járműgyártással és gépiparral foglalkozók is jelentős számban vesznek részt a programban.

A Gyármentő Program keretében támogatásban részesülő vállalatok a termeléshez szükséges energiaigényük egyharmadát lesznek képesek önellátással biztosítani átlagosan, a megújuló energiatermelésnek köszönhetően

– emelt ki a Program várható eredményeiből egyet Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

A támogatásban részesülő vállalatok olyan megújuló energiatermelési beruházásokra pályázhattak, mint például napelemes rendszer, hőszivattyú, vagy geotermikus energia telepítése. Az energiahatékonysági fejlesztések, mint épületek fűtési, hűtési rendszereinek korszerűsítése, vagy meglévő gyártóeszközök energetikai hatékonyságának javítása pedig hozzájárul ahhoz, hogy a cégek rezsiszámlája évente több mint 100.000 MWh fogyasztással lesz alacsonyabb.

Kapcsolódó cikkek