Két és félszeresére növeli napraforgómag feldolgozó kapacitását az NT Kft. - VIDEÓRIPORT

Két és félszeresére növeli napraforgómag feldolgozó kapacitását az NT Kft. - VIDEÓRIPORT

2021. 04. 13.

kunságiA cseh tulajdonban lévő NT Élelmiszertermelő és Kereskedelmi Kft. napraforgómag feldolgozó és finomító üzem kapacitásbővítő beruházást indít Kiskunfélegyházán. A beruházás eredményeként a vállalat éves szinten 450.000 tonna napraforgómagot dolgoz fel, ezáltal évi 210 millió liter étolaj előállítására lesz képes. A 9,8 milliárd forint költségű fejlesztéssel a már meglévő 175 munkahely megtartása mellett 55 új munkahelyet teremtenek.

Az NT Kft. magfeldolgozásból származó termékeinek több mint 60 százaléka az exportpiacokon kerül értékesítésre, legfontosabb piacai Németország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország és Franciaország, de termékeik eljutnak a tengeren túli országok piacaira is. A vállalat által felhasznált alapanyag mennyiség 98%-a magyar eredetű.

A zöldmezős beruházás első fázisaként a legmodernebb technológiával berendezett, két épületből álló, összesen 2.300 m2 alapterületű napraforgómag feldolgozó üzem, a második fázisban pedig a kapcsolódó logisztikai-, energetikai-, és tárolókapacitás kialakítására kerül sor.

A beruházás eredményeként megvalósult fejlesztések 1.400 tonna/nap, azaz évi 450.000 tonna napraforgómag feldolgozását teszik lehetővé. Az éves 450.000 tonna magfeldolgozás évi 210 millió liter étolaj előállítását teszi lehetővé. Az új magfeldolgozó kapacitás csaknem 2,5-szerese a régi elbontott üzemnek.

A vállalat piacvezetőnek számít a tekintetben, hogy 1 liter étolaj csomagolásához mindössze 16 gramm műanyagot használnak fel az 1 literes palackok esetében. A Kunsági Éden palackozásával 300 tonna műanyagot takarítanak meg évente.