Kiosztották a HIPA „Év Befektetője” díjait
HIPA

Kiosztották a HIPA „Év Befektetője” díjait

2022. 03. 30.

investors of the year 2021

Hat kategóriában hirdettek nyertest a HIPA „Év Befektetője” gáláján, ahol a rekord beruházási volument hozó 2021-es esztendő kiemelkedő külföldi befektetőinek és hazai szereplőinek teljesítményét ismerték el. A díjakat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója adta át.

Az „Év Befektetője" gálán minden esztendőben az elmúlt év legjelentősebb beruházásait végrehajtó vállalatok, valamint egy beszállító és egy ipari park részesül elismerésben.

Rendkívül aktív évet zárt a HIPA 2021-ben. A teljes beruházási volumen új magasságokba szökött és megközelítette az 5,9 milliárd eurót, miközben az eddigi legnagyobb zöldmezős működőtőke beruházási döntésre is tavaly került sor, mégpedig a dél-koreai SK On 1,9 milliárd eurós projektje révén. Minden idők legmagasabb beruházási volumene 422 projektben öltött testet, amelyek keretében közel 14,000 új munkahely jöhet létre. Ezek közül a 96 kiemelt működőtőke beruházás önmagában mintegy 5,3 milliárd eurót tett ki, amelynek több mint a fele köthető Dél-Koreához. Az ázsiai befektetők általában is uralták a mezőnyt a külföldi működőtőke (FDI) nagyjából 60%-nak biztosításával. Egyébiránt összesen nyolc 100 millió euró feletti projekt tekintetében született pozitív befektetői döntés.

A legtöbb projektet, mintegy 24 darabot Németország hozta hazánkba, míg az Egyesült Államok második lett ebben az összehasonlításban 11 beruházással. A koreai vállalatok nem csak e tekintetben teljesítettek jól – a harmadik legtöbb 9 projekt köthető ugyanis hozzájuk –, hanem a munkahelyteremtésben is remekeltek, amely kategóriában elsők lettek közel 3500 álláshely létrehozását vállalva. Ezen túl tavaly a német és amerikai beruházók hozták a legerősebb számokat az új munkahelyek vonatkozásában.

Ágazati szempontból az elektronika, ezen belül az akkumulátorgyártás vitte a prímet: 51,9%-kal a beruházási volumen több mint felét tette ki. A hagyományosan erős járműipar ezúttal a második legtöbb új külföldi forrást vonzotta be (12,5%), megelőzve az élelmiszeripart (11,1%). Emellett 19 céggel született megállapodás magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetésről az üzleti szolgáltató központok, az infokommunikációs beruházások és a kutatásfejlesztések terén, ami tömegesen ígér újabb jól fizető állásokat a képzett munkaerő számára. Szintén örvendetes, hogy a beruházások földrajzilag egyenletesen történtek: egy kivételével minden megyébe legalább kettő nagy beruházás jutott.

A sikeres beruházások előfeltételei közé tartozik a megfelelő helyszín és egy erős beszállítói hálózat megléte. Kettő díjkategória – „Az év ipari parkja", illetve „Az év beszállítója" – kifejezetten e tényezők jelentőségét ismeri el, és díjazza a legkiemelkedőbben teljesítő szereplőket.

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Év Befektetője 2021 gálán

A HIPA Év Befektetője 2021 díjazottjai

Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása

SK On Hungary

A világ egyik vezető akkumulátorgyártója, a koreai SK On minden idők legnagyobb volumenű külföldi működőtőke beruházását valósítja meg Inváncsán. A két komáromi gyáruk mellett harmadikként induló termelőbázis 1,9 milliárd eurós beruházással épül meg,  2500 új munkahelyet teremt, míg éves kapacitása 30GWh lesz. Ezáltal évi 430,000 db elektromos autó gyártása válik lehetővé. A 80 hektáron elhelyezkedő létesítmény is hozzájárul, hogy az SK On autóipari akkumulátorgyártó kapacitásai rövid időn belül megsokszorozódnak, ami tovább erősíti Magyarország elektromos mobilitásban betöltött szerepét.

 

Az éve legnagyobb volumenű bővítése

BD Hungary

A világ egyik vezető orvostechnológiai vállalata, a Becton Dickinson (BD) 188 millió eurós beruházásával kétszeresére emelkedhet az előretölthető üvegfecskendők gyártása a tatabányai üzemben. A több mint 300 új munkahelyet teremtő projekt három új gyártósort eredményez, amelyek 2024 végén állhatnak üzembe. A 190 országban jelen lévő BD Magyarországon 2009-ben nyitotta meg üzemét, és azóta folyamatosan fejlődik. A 125 éves múltra visszatekintő amerikai vállalat a következő években 1,2 milliárd dollár értékben ruház be globális szinten gyártási technológiájának javítása és gyártásbővítése céljából, amely fejlesztési program közel egy ötödét képviseli a tatabányai projekt.

 

Az év szolgáltató központ beruházása

EY Global Delivery Services Hungary

A londoni székhelyű EY a Big 4, azaz a világ négy kiemelkedő könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó cégének egyike, amely több mint 150 országban, 700-nál is több irodával van jelen, köztük Magyarországon is. Az EY Global Delivery Services új, globális szolgáltató központot hoz létre Budapesten, ahol a tevékenység fókuszában az adótanácsadással kapcsolatos szolgáltatások lesznek. Az EY Global Delivery Services budapesti központja elsősorban az Európa/Közel-Kelet/Afrika (EMEIA) régióban működő EY vállalatokat fogja támogatni. A cég 2024 végéig 500 munkavállaló felvételét tervezi az új központba, amely kapcsán képzési programot valósít meg több, mint 2 millió euró értékben.

 

Az év K+F beruházója

Ericsson Magyarország

A Magyarországon több mint harminc éve jelenlévő svéd Ericsson 1991-ben hozta létre első kutatás-fejlesztési részlegét hazánkban. Az Ericsson Magyarország 2021-ben jelentette be legújabb, közel 8,4 millió euró értékű K+F projektjét, amelynek keretében a felhőalapú IP Multimédia, azaz IMS Rendszerének következő generációját fogja kidolgozni budapesti központjában. Az IMS Rendszer modern hang-, videó- és konferenciahívásokat, valamint üzenetküldést vezérel és bonyolít le az IP alapú csomagkapcsolt kommunikációs hálózatokban. A 2022 szeptemberéig megvalósuló beruházással 200 felsőfokú végzettséget igénylő munkahely jön létre.

 

Az év ipari parkja

Debrecen, Déli Gazdasági Övezet

A fokozódó nemzetközi befektetői érdeklődés középpontjában álló Debrecen város négy ipari parkba várja a befektetőket mintegy 1400 hektáros területen, amelyek közül a legnagyobb a 710 hektáron elterülő Déli Gazdasági Övezet. A Debrecen déli részén kijelölt ipari parkba 2016 óta települt cégek közel 1300 millió euró volumenű működőtőke-beruházást jelentettek be mintegy 3200 munkahelyet teremtve. A 2021-es esztendő kiemelkedő eredményei közé tartozik a SemCorp Group első, Kínán kívüli szeparátor fóliát előállító gyára építésének megkezdése 183 millió euró értékben, valamint a Vitesco Technologies az ipari parkban már működő gyárának további 120 millió eurós bővülésére vonatkozó bejelentése. Debrecen ennek alapján méltán került fel 2021-ben a világ befektetésösztönzési szempontból legvonzóbb városainak TOP 10-es listájára a Financial Times divíziója, az fDi Intelligence rangsorában.

 

Az év beszállítója

Cascade Engineering Europe

Az amerikai tulajdonú, magyar menedzsmenttel Halásztelken működő Cascade Engineering Europe műanyagfröccsöntő tevékenységet végez elsősorban a járműipar számára. A 400 főt foglalkoztató vállalat a tervezéstől az összeszerelésig terjedő teljes szolgáltatásportfólióval szolgálja ki vevőköre igényeit. A Cascade termékek mára minden jelentős autógyártó járműveiben megtalálhatók, a legnagyobb megrendelők között a Volkswagen-Audi Csoporttal, a BMW-vel, illetve a Daimlerrel. A cég a pandémia időszakában is jelentős növekedésre volt képes, köszönhetően annak, hogy profiljukat sikeresen igazították az elektromobilitás igényeihez többek között gyorscsatlakozók akkumulátor hűtés-fűtési rendszereihez, illetve speciális műanyagtermékek akkumulátor modulokhoz történő gyártásával.