Magyar városok a jövő európai lokációi között

Magyar városok a jövő európai lokációi között

2018. 03. 13.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke és Courtney Fingar, az fDi Magazine főszerkesztője

A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét összeállította kétévente megjelenő "European Cities and Regions of the Future" mellékletét, melyben meghatározott kritériumok szerint összegyűjti és rangsorolja a kontinens legfontosabb befektetési helyszíneit. Örömteli tendencia, hogy a legutóbbi kiadásban is szereplő Budapest, valamint a közép-magyarországi régió mellett új szereplőként három város is a befektetők fókuszába került: Debrecen, Kecskemét és Székesfehérvár. Ahogy az az eredményekből látszik, a hazai beruházási környezet egységesen színvonalas szolgáltatásokkal várja az új- és az újrabefektetőket egyaránt.

Barcsa Lajos (Debrecen), Ésik Róbert (HIPA), Papp László (Debrecen), Póser Zoltán (EDC Debrecen), Szobonya Péter (EDC Debrecen)

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) újabb sikeres évet zárt 2017-ben, amely során rekordszámú, 96 pozitív beruházási döntés született. A 3,5 milliárd euró összegű teljes beruházási volument képviselő, csaknem 100 projekt eredményeként 17 021 munkahely jön létre Magyarországon a következő években. A regionális eloszlást tekintve a legtöbb projekt Budapesten realizálódott (15), ezt követi Pest-megye (10 projekttel), majd Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Győr-Moson-Sopron megyék (egyenként 8 projekttel).

A főváros mellett az úgynevezett TIER-2 egyetemi városok további felkészítése és fejlesztése a HIPA kiemelt célja, hiszen ezen keresztül a teljes magyarországi beruházási környezet erősödik. Ezért is fontos eredmény, hogy a két évvel ezelőtti rangsorhoz képest Debrecen, Kecskemét és Székesfehérvár is top 10-es helyekre került a tekintélyes szakmai lap európai listáján.

Budapest a régió ismert és elismert befektetési helyszíneként évek óta szerepel az fDi Magazine különböző összeállításaiban, ennek eredményeként ezúttal a külföldi működőtőke befektetési (foreign direct investment - FDI) stratégiáját ismerték el, de a kelet-európai városok között is a legjobb tíz közé került.

A kisebb városok európai összehasonlításában új szereplőként került a listára Debrecen és Kecskemét. Utóbbi a befektetőbarát környezetet tekintve ért el top 10-es helyezést, míg Debrecen FDI stratégia kategóriában a legjobb európai város díját vehette át Cannes-ban, a díjátadón.

Székesfehérvár a „mikro" városok között elsőre rögtön két kategóriában is a legjobb tíz közé került: befektetőbarát környezet és gazdasági potenciál tekintetében is kiemelkedik a vetélytársak közül.

A régiók összehasonlításában Közép-Magyarország megőrizte két évvel ezelőtti pozícióját a legjobb kelet-európai régiók között, valamint európai összevetésben a közepes méretű régiók befektetőbarát környezet kategóriájában. Ez a két, immár stabilnak nevezhető helyezés egészült ki a befektetők, illetve a menedzsment számára különösen fontos munkaerő és életszínvonal tekintetében elért újabb top 10-es rangsorolással.